Ontdek het metalhart van onze gouverneur in de Rumoer met Roemer podcast

Ontdek het metalhart van onze gouverneur in de Rumoer met Roemer podcast

Hij is nu zeven maanden gouverneur van Limburg; Emile Roemer. De goedlachse Brabander is geen onbekende in deze provincie, want van 2018 tot 2020 was hij ook al waarnemend burgemeester van Heerlen. Die taak vervulde hij met veel passie en veel Heerlenaren sloten hem dan ook in het hart.

Hoewel deze provincie dus al kennis heeft kunnen maken met de politicus die bekend staat als een open en toegankelijke persoonlijkheid, is er ook iets dat veel mensen niet weten van Roemer; onze gouverneur is namelijk fervent liefhebber van Heavy Metal.

Reden voor L1 om een muzikale kennismaking te doen en in deze podcast zijn Limburgse metalkennis op de proef te stellen.

|

4e kind van 5

“Het zou eens tijd worden” zegt de heavy metalliefhebber. “Vroeger had je op radio 3 op donderdagavond een uur lang metalmuziek. Dan lag ik in bed met een transistorradiootje te luisteren.” Roemer groeide op met drie oudere broers en een jongere zus. Door de muziek die zijn oudere broers luisterden kwam hij in aanraking met (blues)rockmuziek, zoals Cuby and the Blizzards Jimmi Hendrix, Deep Purple en Thin Lizzy.

Verzet

In 1979, toen hij 17 jaar was en ook zijn eerste politieke stappen zette, bezocht hij een concert van de punkrockband ‘The Tubes’ in Nijmegen. Voor zijn muzikale bewustzijn een belangrijk moment, zeker ook in de geest van die tijd. Het was een moment dat Roemer zich nog goed kan herinneren. “Je was in die tijd heel erg op zoek naar wat je mooi vond, ook de uitdaging om iets recalcitrants te doen, en het was ook de tijd waarin je je verzette tegen van alles en nog wat, de tijd van ontzuiling. Alles wat je ouders belangrijk vonden, daarover ging jij in discussie.”

Lang haar

De latente politicus maakte via via kennis met de muziek van The Tubes en zag op een poster dat ze zouden spelen in de Vereeniging in Nijmegen. “Ik heb mijn ogen uitgekeken; wat een show, wat een spektakel! Alles wat God verboden had gebeurde daar op het podium, ik wist niet wat ik zag!”

Roemer zelf zag er in die tijd niet zo shockerend uit. Hij had in ieder geval geen hanenkam of juist lang haar. “Ik heb heel lang geprobeerd of lange haren me zouden staan, maar elke keer als ik lang haar kreeg begon het aan alle kanten te krullen. Echt lang haar; dat gebeurde gewoon niet. Het werd een krullenbol, nou dat zag ik helemaal niet zitten dus ik moest het doen met zo’n vestje met van die buttons erop.”

Metallica

Toch bleef de punkmuziek minder hangen; Roemer had meer passie voor het rockgenre. “Ik hou toch meer van rock dan punk. Van rock ging het naar meer stevige rock en zo werd het steeds harder.”

Met twee goede vrienden die de gouverneur vanaf de brugklas kent en waarmee hij nog steeds naar festivals gaat, ging hij op zoek naar nieuwe harde muziek. Zodoende kwamen de vrienden ook bij Metallica uit. Een cruciaal moment voor Roemer, want die band is zijn allergrootste metalliefde.

Hij was in 1984 dan ook aanwezig bij het aller eerste concert van Metallica in Europa, dat plaatsvond in Zwolle tijdens het Aardschok festival. “Ze waren niet eens de hoofdact eigenlijk, maar de hele zaal kwam voor Metallica! Het was een gekkenhuis, ik kan me nog goed herinneren dat de band zelf totaal niet in de gaten had hoe populair ze waren in Nederland.”

Ontmoeting

Een paar jaar geleden -toen MOJO 50 jaar bestond en er een boek werd gemaakt over BN-ners met hun muziekhelden- kreeg hij de kans om zijn idolen te ontmoeten en met ze op de foto te gaan. Dat viel zeker niet tegen. “Van tevoren was het allemaal toeters en bellen, moeilijk, lang wachten, niks vragen gewoon erin en eruit. Ik dacht het zal wel, maar als ik een foto heb ben ik al blij! En toen die gasten de ruimte in kwamen hebben we twintig minuten ontzettend gezellig zitten ouwehoeren, we vergaten nog bijna een foto te nemen!”

Muziek als verbinding

De Metallicaliefde kon Roemer gedurende zijn Tweede kamerlidschap goed delen met sommige collega’s zoals Halbe Zijlstra (VVD) en Esther Ouwehand (PvdD). “Soms heb je wel eens dat je met elkaar ongelooflijk overhoop ligt over politieke issues, maar muziek verbindt.”

Met Ouwehand heeft hij wel eens een hele dag over het Zwarte Cross Festival doorgebracht. “Daar was ik VIP DJ in de Metaltent. We hebben eigenlijk de hele dag ongelooflijk genoten van die muziek daar.

Toch is het niet alleen metal wat de klok slaat. “Ik ben heel breed georiënteerde, ik kan ontzettend genieten van jazzmuziek en ook van harmoniemuziek. Muziek is zo verschrikkelijk belangrijk voor een ieder; het is de taal van verbroedering en om elkaar te leren kennen. In welke gemoedstoestand je ook zit. In muziek vind je op dat moment wat je wil. Als ik zelf wil genieten en ik heb het wel gehad die dag, dan gaat bij mij de knop op tien en dan staat de meest stevige metalmuziek aan en dan kom ik helemaal ontspannen thuis.”

Metalbondjes in Limburg

Vooralsnog zijn er nog geen metalbondjes in het Limburgs parlement “Maar ik denk dat nadat dit uitgezonden wordt dat het dan vanzelf gaat groeien!” zegt hij vastberaden. Onder kenners is het ook niet helemaal onbekend dat de gouverneur houdt van harde muziek; zo stond hij een aantal jaar geleden ook als metal-DJ in de nieuwe Nor, waar hij Death Alley (een van zijn favoriete Nederlandse rockbands) had laten boeken.

“Vanaf het eerste uur zat de tent rammetjevol en ik heb echt een uur genoten!”

Publiek figuur op festivals

Roemer is dan ook regelmatig bij optredens of op festivals te vinden. Toch probeert hij zich daar tegenwoordig wat in te houden. “Het is een beetje een nadeel als iedereen je kent; dan hou je daar wel rekening mee. Want iedereen lacht zich dan rot van is-ie dat nou echt? Ik loop daar natuurlijk echt niet met een stropdas rond maar heerlijk te genieten van die muziek in een spijkerbroek.”

Het is niet zo dat de metalfanaat zich schaamt voor zijn liefhebberij “Alles mag, maar tegenwoordig wordt alles op camera gezet. Je moet zo opletten, want voor je het weet..Je kent dat wel. Je wordt daardoor wel wat voorzichtiger ja. Maar ik sta er echt niet als een houten Klaas, maak je geen zorgen!”

Moshpit en grunten

Ook de moshpit is een gepasseerd station voor de politicus. “Op deze leeftijd lijkt me dat heel onverstandig, met al die jonge gasten blijft er helemaal niets van je over!” Grunten heeft hij wel geprobeerd; “Ik heb wel eens een keer gedacht; kan ik niet een keer met een gastoptreden iets doen. Maar als je dat grunten niet goed doet, je hebt meteen pijn in je keel! Ik heb dat wel een keer met een groepje geprobeerd, maar dan kom je erachter dat die techniek nog heel moeilijk is!”

Thuisfront

Naast Metallica heeft Roemer platen uitgekozen van zeer verschillende bands met allemaal een heel eigen stijl; dat past bij de brede smaak die hij heeft. Zo wordt er op zijn zolder -waar al zijn platen staan- onder andere geluisterd naar Saxon, Kreator, Cradle of Filth, Slipknot, Amon Amarth, Pantera en Alter Bridge. Bij die laatste kan hij helemaal los gaan. “Dat stembereik van die zanger is echt niet normaal!

Zijn twee dochters en vrouw delen de heavy metalliefde minder. Op het huwelijk werd geen heavy metal gedraaid. “Ik heb wel eens vaker gehad – toen er nog CD’s in de auto werden gedraaid- dat zij de auto instapte, de motor startte en dan was ik vergeten om het CD-tje eruit te halen, dat kreeg ik dan ’s avonds wel te horen” lacht hij. Zijn dochters hebben de muziek van hun vader wel meegekregen tijdens hun opvoeding, maar kunnen er minder mee. “De ene vindt het wel geinig, maar niet te lang en voor die andere hoeft het ook niet persé.”

Nu de festivalzomer in volle glorie losbarst kunnen we Roemer dus ook tegenkomen op sommige festivals. Een plan staat in ieder geval al vast; “Ik ga uiteraard naar Metallica op Pinkpop!”

Beluister deze podcast!

Luister hier de aflevering op L1.nl/Podcast

Luister hier de aflevering op Spotify

Luister hier de aflevering op Apple Podcasts

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op onderstaande kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1 Sport: Tafel Voetbal met Kevin Hofland en Maurice Verberne

L1 Sport: Tafel Voetbal met Kevin Hofland en Maurice Verberne

L1mburg Centraal: gedupeerden Car Driver Deals wachten nog steeds op geld

L1mburg Centraal: gedupeerden Car Driver Deals wachten nog steeds op geld

L1mburg Centraal: gedupeerden Car Driver Deals wachten nog steeds op geld

L1mburg Centraal: gedupeerden Car Driver Deals wachten nog steeds op geld

L1mburg Centraal: belangrijke zege Fortuna bij Cambuur

L1mburg Centraal: belangrijke zege Fortuna bij Cambuur

L1mburg Centraal: Kelly, prinses tussen de prinsen

L1mburg Centraal: Kelly, prinses tussen de prinsen

L1mburg Centraal: Gekke Maondaag weer in januari

L1mburg Centraal: Gekke Maondaag weer in januari

Programma's