REGIONALE MEDIARAAD: HISTORIE

REGIONALE MEDIARAAD: HISTORIE

L1 is in 1999 opgericht door drie aandeelhouders: twee private partijen en Stichting Omroep Limburg als publieke partij. Stichting Omroep Limburg was in 1988 voortgekomen uit de ROZ. De regionale omroep werd toen omgevormd van een 'Hilversumse' dependance naar een door Limburgers bestuurde stichting.

Inkoop aandelen

In december 2015 heeft L1 overeenstemming bereikt met de aandeelhouders over de inkoop van de aandelen van de twee private aandeelhouders. Stichting Omroep Limburg is vanaf dat moment dus enige aandeelhouder van Omroepbedrijf Limburg bv en Televisiebedrijf Limburg bv. De publieke omroep werkt onder de merknamen L1 en 1Limburg (nieuwsvoorziening online).

Zendmachtiging

Stichting Omroep Limburg is aangewezen als regionale publieke media-instelling in de provincie Limburg (zendmachtiging). De verzorging van de publieke mediadiensten, zoals het maken van radio- en tv-programma’s en het publiceren online, heeft de stichting opgedragen aan de L1-bv’s.

Regionale Mediaraad

De Regionale Mediaraad van Omroep Limburg (tot 2018 Stichtingsraad) is volgens de statuten van Stichting Omroep Limburg het in de Mediawet voorgeschreven orgaan dat het beleid voor het media-aanbod bepaalt en dat representatief is voor de belangrijkste in de provincie Limburg voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen.

Eerste regionale omroep

Op Kerstavond 1945 ging Nederlands eerste regionale omroep de lucht in. Met hulp van een Amerikaanse legerzender op het vliegveld in Beek ("Radio Baek") was dagelijks de Regionale Omroep Zuid (R.O.Z.) te horen.

Het radioprogramma was bedoeld om het gezag in de roerige mijnstreek te herstellen. De mijnwerkers moesten hun verantwoordelijkheid tonen voor de opbouw van Nederlandse economie, en zorgen voor een topproductie van steenkool. Van de eerste uitzendingen zijn de volgende beelden bewaard gebleven, helaas zonder geluid:

Het kantoor van de Mediaraad is gevestigd in het L1-gebouw aan de Ambyerstraat Zuid 77b in Maastricht. Het bureau is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de Mediaraad en het bestuur van Stichting Omroep Limburg (3 personen).

Office manager is Mieke Van Steen.

Postbus 31, 6200 AA Maastricht
omroeplimburg@L1.nl of 043-850 60 39

Meer informatie over Regionale Mediaraad

Meer informatie over de Regionale Mediaraad van Stichting Omroep Limburg is hier te vinden >>>


Logo 1Limburg

Programma's