Nol Wassen krijgt Veldeke Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed

Nol Wassen krijgt Veldeke Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed

De Veldeke Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed gaat dit jaar naar schrijver Nol Wassen. Al ruimt zestig jaar onderscheidt de Reuvernaar zich met zijn humoristische teksten. Arnold Wassen schreef vele honderden carnavalsschlagers, won twee keer het LVK en maakte vele andere liedjes en gedichten. Wassen wordt nu geëerd voor zijn complete werk. De uitreiking van de prijs vindt op 15 september plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed.

Op dertienjarige leeftijd schreef Nol Wassen (1937) zijn eerste liedje, ruim zestig jaar later is hij nog altijd actief. De Reuvernaar zette honderden carnavalsschlagers op zijn naam, waaronder de LVK-winnaars De zachte geej (1978) en Good geammezeerd (2001). Wassen schreef en schrijft voor tal van plaatsen in de regio en werkte voor onder anderen De Kammeraodjes, Thei en Marij en de vorig jaar overleden Lei Driessen. Er staan vele revueliedjes op zijn naam, net als talloze gedichten en limericks. Enkele jaren geleden verscheen het album De kontente miens, met daarop een muzikale ode van Limburgse artiesten aan het werk van Nol Wassen.

Muziek heeft de Reuvernaar altijd aangesproken: zo zat hij decennialang als harmonieslagwerker bij de Harmonie Reuver, was hij lid van dansorkest The Golden Stars, was hij drummer bij De Bambino’s en vormde hij samen met Jack Pollen twintig jaar lang het parodistenduo de Jackarno’s. Daarnaast schrijft Wassen verhalen en gedichten, waarbij hij zich (net als in zijn liedjes) onderscheidt door middel van zijn virtuoze taalgevoel én zijn humoristische teksten. Niet voor niets is Nol Wassen Professor aan de Narren Universiteit Limburg.

De Veldeke Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed werd in 2007 in het leven geroepen door Veldeke Krink Venlo en wordt jaarlijks tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed uitgereikt aan een persoon (of zoals in 2009 een groep) die zich jarenlang verdienstelijk heeft gemaakt voor de dialectmuziek. De winnaar ontvangt een beeldje dat gemaakt is door Mariëlle Franssen. De uitreiking vindt plaats om 21.15 uur op de Markt in Venlo, de toegang is gratis. Meer informatie zie www.veldeke-krink-venlo.nl.

Nol Wassen is verguld met het winnen van de Oeuvre-Priès: “Ik ben hartstikke blij en vereerd. Ik heb het lijstje van eerdere winnaars gezien. Wat een eer om daar tussen te mogen staan. Met Jan Theelen heb ik veel samengewerkt, net als met Ben Verdellen. Schrijven is in mijn leven erg belangrijk. Ik heb mijn blocnote altijd bij de hand, elk moment kan er iets invallen: ieder onderwerp kan zich lenen voor een gedicht of een lied. Het mooiste bij een tekst vind ik om de puzzelstukjes in elkaar te zien vallen. Dat je alles precies op de juiste plek krijgt. Het venijn moet hem altijd in de staart zitten: je werkt toe naar een climax.”

Al vijf keer eerder werd de Oeuvre-Priès van ’t Limburgs Leed uitgereikt door Veldeke Krink Venlo. Dit zijn de eerdere winnaars van de prijs:

2007 Jan Theelen

2008 Hannelore Winter

2009 Wooden Chain

2010 Sjef Diederen

2011 Ben Verdellen

Volg L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Terugkijken: Groeëte Óptocht Heële 2020

Terugkijken: Groeëte Óptocht Heële 2020

L1mburg Centraal - 26 februari 2020

L1mburg Centraal - 26 februari 2020

L1mburg Centraal: coronavirus vlak over de grens opgedoken

L1mburg Centraal: coronavirus vlak over de grens opgedoken

L1mburg Centraal: Hellenbrand wil nog één keer raak schieten

L1mburg Centraal: Hellenbrand wil nog één keer raak schieten

L1mburg Centraal: na feesten komt vasten

L1mburg Centraal: na feesten komt vasten

#WijZijnLimburg: Plezier kent geen leeftijd

#WijZijnLimburg: Plezier kent geen leeftijd

Logo 1Limburg

Programma's