Neutjesrang ontvangt de Veldeke Oeuvrepries 2019

Neutjesrang ontvangt de Veldeke Oeuvrepries 2019

Twitter Mail Read later De Veldeke Oeuvrepries 2019 gaat naar het Venlose variétégezelschap Neutjesrang.

Dat maakte Veldeke Venlo-voorzitter Henk Buskes zaterdagmiddag bekend in L1-radioprogramma Plat-eweg. De prijs wordt jaarlijks door de Venlose afdeling van Veldeke uitgereikt tijdens de Nach van 't Limburgse leed op 21 september.

Neutjesrang bracht als een van de weinige groepen in Limburg nog ouderwets variététheater. De groep produceerde enkele cd's, onder meer Eine waeg (2001) en Okido (2011). Ook maakte de groep diverse theaterprogramma's en waren ze met hun acts en liedjes veelvuldig te vinden op podia binnen en buiten de provincie.

Terwijl de groep dit jaar bezig was aan een afscheidstournee overleed plotseling zanger, liedjesmaker en acteur Paul Nagelmaeker in april 2019.

Lees hier het persbericht van de Nach van 't Limburgs Leed:

Persbericht Nach van 't Limburgse LeedVenlo, 31augustus 2019

Bekroning voor werk Venloos variététrio, postume eer Paul NagelmaekerVeldeke Oeuvre-Pries voor Neutjesrang

Neutjesrangontvangt dit jaar de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgs Leed. Het Venlosedrietal wordt tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed geëerd vanwege hungrote verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek. VeldekeVenlo-voorzitter Henk Buskes maakte in het L1-radioprogramma Plat-eweg bekend dat de keuze op Neutjesrang gevallen is.De formatie kondigde vorig jaar na 33 jaar aan te stoppen, waarna aan een afscheidstour werd begonnen. In het vroege voorjaar werd het drietal benaderd door Veldeke, wrang genoeg overleed Neutjesrang-lid Paul Nagelmaeker enkele weken latervolkomen onverwacht. In overleg met de familie besloten de overige leden Fred van den Bogaard en René Oostdam de festiviteiten rondom de Veldeke Oeuvre-Pries toch door te laten gaan. René en Fred waren vanmiddag samen met Pauls zoon Remy aanwezig in de studio van L1, waar ze met presentator Henk Hover praatten over Neutjesrang, de Oeuvre-Pries en over Paul.De Veldeke Oeuvre-Pries wordt op zaterdag 21 september tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed uitgereiktop de Markt in Venlo.

De Veldeke Oeuvre-Pries van ’t LimburgsLeed

Voor dedertiendekeer reikt Dialektvereniging Veldeke Venlo de Oeuvre-Pries uit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed, waarmee er een bijzondere samenwerking tussen de vereniging en het festival is. De prijs gaat elk jaar naareen persoon of groep met jarenlange verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek in en buiten de provincie. De winnaar krijgt een kunstwerkgemaakt door Mariëlle Franssen en een oorkonde.

Alle eerdere winnaars:

2018 Gé Reinders2017 Henk Steijvers2016Thei & Marij

2015 Jack Vinders

2014Um en Um

2013 Guus Smeets

2012Nol Wassen †

2011Ben Verdellen

2010Sjef Diederen †

2009Wooden Chain

2008Hannelore Winter

2007Jan Theelen

Neutjesrang

De loopbaan van Neutjesrang in de bezetting Paul Nagelmaeker –Fred van den Bogaard –René Oostdam omvat zo’n 33 jaar, maar de geschiedenis van het Venlose variétégezelschap gaat nog verder terug.In 1983 starten Paul Nagelmaeker en Paul Linssen een komisch duo: aanvankelijk onder de naam Paul & Paul, maar al snel verandert die naam in Neutjesrang, vernoemd naar de goedkoopste rang in bioscopen. Opvallend detail: het allereerste officiële optreden wordt georganiseerd door Stichting Veldeke.Een jaar later komt René Oostdam Neutjesrangversterken, dat vanaf dat moment dus een triois. In november 1985 verschijnt het eerste plaatje van het gezelschap: Gewoeën veer van os leedjes.

Niet veel later verlaat Paul Linssen de formatie, zijn vervanger is Fred van denBogaard, waarmee Neutjesrang zoals wij de groep kennen compleetis. Wat volgt zijn 33 jaren vol variété, straattheater, liedjes, theatershows en alles wat nog meer onder de noemer komisch valt. De groep, die in de begintijd door de tips en het vertrouwen van onder meer Jan Pollux een flinke duw in de goede richting krijgt, treedt op in heel Limburg en zelfs daarbuiten. Er volgen cd’s en theatertournees, ook presenteert Neutjesrang jarenlang de Leedjesaovend van Jocus. Daarnaast zijn de kolderieke heren wereldberoemd in Venlo en omstreken dankzij de reclames voor een installatiebedrijf waar ze in schitteren. De portiekoptredens in de Gasthuisstraatop vastelaovesdinsdag groeien uit tot een traditie.Naast al hun Neutjesrang-activiteiten zijn de heren ook op andere culturele fronten actief.

33 jaar lang weet Neutjesrang mensen te vermaken, te raken en een lach op het gezicht te toverenen bouwen ze zodoende een rijk oeuvre op vol spitsvondige teksten en hilarische sketches, maar in 2018 wordt het afscheid aangekondigd. De koek is op en de herenwillen met de Letste Rónde nog één keer gezamenlijk op tour. In het vastelaovesseizoen verzorgt het drietal als afscheidsgeste gratis optredens bij verenigingen in de regio, vervolgens wordt toegewerkt naar de climax: drie slotshows in mei in De Maaspoort. Maar zover komt het niet. In april overlijdt

Paul Nagelmaeker plotseling. In het theater waar hij nog geen maand later zou stralen wordt zijn afscheidsdienst gehouden. Het wordt een bijeenkomst met een lach en een traan, precies zoals theaterman Paul het gewild zou hebben. Enkele weken voor zijn overlijden kregen hij en zijn Neutjesrang-kompanen te horen dat ze voor al hun verdiensten geëerd zouden worden met de Veldeke Oeuvre Priès. Voor Paul zou het tragisch genoegeen postume prijs blijken te zijn.

Reactie Neutjesrang

Fred: ‘Ik voel me danig 'gepaerdskeuteld' dat ik in het illustere rijtje prijswinnaars terecht ben gekomen. Een mooier afscheid van Neutjesrang had ik me niet kunnen wensen. Heel jammer dat Paul dit niet mee kan maken. De prijs is voor mij ook een stimulans om verder te gaan met dialectactiviteiten zoals het 'Biëstig Venloos Kaokbook' deel 2, teksten voor liedjes schrijven, deelname aan de 'Blauwe Zaoterdaag' en het jaarlijks terugkerend hilarisch kerststuk met een wisselend gezelschap onder de naam 'De Zeve Hemele' dat voor kerst in de Maaspoort op de planken wordt gebracht.’

René: ‘Dankbaar ben ik voor de tijden al het plezier dat we samen hebben beleefd: dat is uniek en heel bijzonder.Ook ben ik dankbaar voor het gegeven dat we als Neutjesrang zoveel mensen met onze zin én onzin hebben kunnen laten genieten en lachen.Het ontvangen van de Oeuvre-Priesbetekent voor mij, onseen ‘allround-prijs’. De prijs voelt als waardering voor alles waar wij ons de afgelopen 33 jaar mee bezig hebben gehouden, waar weons voor hebben ingezet: samen hebben we gelachen, samen hebben we gehuild, samen hebben we gehuild van het lachen.’

De prijsuitreikingTijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op zaterdag 21september wordt de Veldeke Oeuvre-Pries officieel uitgereikt. De uitreiking vindt plaats rond 21.00 uur op het Hoofdpodium op de Markt in Venlo. Op deze plek zal tevens bekend worden gemaakt wie ditjaarde Jo Erens Prieswint. Neutjesrang zal vooraf ook intern voor genodigden gehuldigd worden voor hun verdiensten.

De Nach van ’t Limburgse LeedVoor het twintigstejaar op rij vindt de Nach van ’t Limburgse Leed plaats in de binnenstad van Venlo. Artiesten uit de hele provincie zijn op zaterdag 21september te vinden op tal van locaties in het centrum van de stad.

Meer informatie over de Nach van ’t Limburgse Leed?

Kijk dan op www.limburgsleed.nl.

De vastelaovend is veurbie...

De vastelaovend is veurbie...

Dinsdagavond op L1: De Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale 2020

Dinsdagavond op L1: De Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale 2020

De Langste Optoch va Limburg

De Langste Optoch va Limburg

Terugkijken: Hoogtepunten Boonte Störm 2020 van Maastricht

Terugkijken: Hoogtepunten Boonte Störm 2020 van Maastricht

D’n Groëte Optocht ien Rooj 2020

D’n Groëte Optocht ien Rooj 2020

L1mburg Centraal: Elfkroegentocht door Cuijk

L1mburg Centraal: Elfkroegentocht door Cuijk

Logo 1Limburg