Nergens méér overlast op straat dan in Maastricht

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Nergens in Nederland ervaren de mensen meer overlast op straat dan in Maastricht. Meer dan 1 op de vier Maastrichtenaren zegt 'veel overlast' op straat te ervaren.
Daarmee is de Limburgse hoofdstad met afstand koploper in heel Nederland.
Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2013 (pdf, 10,9MB), die het ministerie van Veiligheid en Justitie publiceerde in samenwerking met het CBS. Daarin werden onder meer alle gemeenten met meer dan 70.000 inwoners onderzocht op een veelheid van onderwerpen hoe mensen de criminaliteit en veiligheid in hun eigen buurt of stad ervaren.

Ver boven het landelijk gemiddelde

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1

In Maastricht gaf 26,4 procent van de inwoners aan veel overlast op straat te ervaren. In heel Nederland heeft
van de bevolking die klacht, nog niet eens de helft dus. Na Maastricht is de eerstkomende grote stad Schiedam: daar is dit percentage 20 procent. Zelfs de vier grote steden in de Randstad komen nog niet eens in de buurt van Maastricht.
Ook in Heerlen (17,4%), Venlo (16,9) en Sittard-Geleen (16,5%) ligt de ervaren overlast boven het landelijk gemiddelde, maar deze steden vallen minder uit de toon bij andere grotere gemeenten en steden.

Strijd met coffeeshops

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1

Het gaat dan om zaken als last van dronken mensen op straat en drugshandel en -gebruik. Met name die laatste factor speelt in Maastricht een zeer grote rol. Een verband met
, die vorig jaar losbarstte, ligt voor de hand. Maar omdat het voor het eerst was dat dit onderzoek ook op gemeenteniveau wordt gehouden, is hoe de torenhoge overlast zich verhoudt tot eerdere jaren.

Niet onveiliger

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1

Toch laten Maastrichtenaren zich blijkbaar niet van de wijs brengen door drugskoeriers. Ze zeggen veel meer overlast op straat te ervaren dan mensen in andere steden, maar ze voelen zich daardoor absoluut niet onveiliger dan elders. En dat terwijl er volgens de onderzoekers toch echt 'een gematigd verband' is tussen die twee. Maar in Gouda of in Heerlen bijvoorbeeld, is er beduidend minder overlast op straat, maar voelen de mensen zich wel onveiliger.
Top 10
Percentage van de inwoners dat zegt 'veel sociale overlast'* te ervaren in de buurt
1. Maastricht 26,6%
2. Schiedam 20,0%
3. Amsterdam 19,4%
4. Den Haag 19,0%
5. Rotterdam 18,9%
6. Heerlen 17,4%
7. Venlo 16,9%

8. Roosendaal 16,5%
9. Sittard-Geleen 16,5%
10. Gouda 15,9%
Landelijk gemiddelde: 9,8%
Limburgs gemiddelde 12,3%
Gemiddelde van de vier grote Randstadssteden: 18,2%
Gemiddelde alle grote gemeenten: 13,7%