Natuurlijk Limburg: Zoogdieren

Natuurlijk Limburg: Zoogdieren

Zondag 19 november

Voor deze aflevering van Natuurlijk Limburg bezoeken we met presentator Edmond Staal het Akkerreservaat bij Sibbe en gaan we naar Noord-Limburg naar Barbara’s Weerd een natuurontwikkelingsgebied langs de Maas, onderdeel van landgoed Arcen.

Akkerreservaat

Op het Akkerreservaat bij Sibbe zorgt het Limburgs Landschap voor extensief akkerbeheer met gewassen van o.a. granen, luzerne en bladrammenas. De granen worden niet of later geoogst en vormen zo een belangrijke voedselbron voor allerlei soorten zangvogels.

Edmond Staal ontmoet hier Gerard Müskens. Gerard is als onderzoeker verbonden aan Alterra in Wageningen en doet onderzoek naar allerlei soorten zoogdieren, onder meer naar de wilde hamster. Het akkerreservaat of hamsterreservaat is een van de gebieden in Limburg waar de wide hamsters of “korenwolven” leven.

Gerard doet onderzoek naar de stand van deze knaagdieren en helpt ook mee met het uitzetten van de Korenwolven die in GaiaZoo worden gefokt. Een bevlogen natuuronderzoeker, die zich zowel in werktijd als in vrije tijd met hart en ziel inzet voor ecologisch onderzoek o.a. ook over de hamster.

Een combinatie van hamstervriendelijk beheer en normale oogst biedt voor de toekomst mogelijkheden voor de noodzakelijke uitbreiding van het leefgebied van hamsters . Niet alleen de hamster, maar ook veel andere dieren die karakteristiek zijn voor milieuvriendelijke akkers profiteren van dit reservaat. Slechts een deel van het graan wordt geoogst, waardoor er ’s winters ook talloze vogels kunnen overleven.

Barbara’s Weerd

Van Zuid-Limburg gaan we naar Noord-Limburg. Ook hier is Stichting het Limburgs Landschap zeer actief in bijvoorbeeld Barbara’s Weerd een natuurontwikkelingsgebied langs de Maas, onderdeel van landgoed Arcen. Edmond ontmoet hier Harry Bussink.

Hij is lid van het Natuurhistorisch Genootschap en collega van Edmond. Harry doet o.a. onderzoek naar muizen. Voor een goed beheer van een natuurgebied zijn heel veel onderzoekgegevens nodig. Veel vrijwilligers van het Natuur Historisch Genootschap Limburg doen onderzoek aan flora en fauna. En die gegevens zijn onmisbaar bij het maken van beheerplannen.

We zien in deze aflevering o.a.:

  • hamster
  • torenvalk
  • geelgors
  • spitsmuis
  • das
  • bunzing
  • vos

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 15:00, 17:00, 19:00 en 21:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Programma's