Natuurlijk Limburg: Zoogdieren

Natuurlijk Limburg: Zoogdieren

Zondag 19 november

Voor deze aflevering van Natuurlijk Limburg bezoeken we met presentator Edmond Staal het Akkerreservaat bij Sibbe en gaan we naar Noord-Limburg naar Barbara’s Weerd een natuurontwikkelingsgebied langs de Maas, onderdeel van landgoed Arcen.

Akkerreservaat

Op het Akkerreservaat bij Sibbe zorgt het Limburgs Landschap voor extensief akkerbeheer met gewassen van o.a. granen, luzerne en bladrammenas. De granen worden niet of later geoogst en vormen zo een belangrijke voedselbron voor allerlei soorten zangvogels.

Edmond Staal ontmoet hier Gerard Müskens. Gerard is als onderzoeker verbonden aan Alterra in Wageningen en doet onderzoek naar allerlei soorten zoogdieren, onder meer naar de wilde hamster. Het akkerreservaat of hamsterreservaat is een van de gebieden in Limburg waar de wide hamsters of “korenwolven” leven.

Gerard doet onderzoek naar de stand van deze knaagdieren en helpt ook mee met het uitzetten van de Korenwolven die in GaiaZoo worden gefokt. Een bevlogen natuuronderzoeker, die zich zowel in werktijd als in vrije tijd met hart en ziel inzet voor ecologisch onderzoek o.a. ook over de hamster.

Een combinatie van hamstervriendelijk beheer en normale oogst biedt voor de toekomst mogelijkheden voor de noodzakelijke uitbreiding van het leefgebied van hamsters . Niet alleen de hamster, maar ook veel andere dieren die karakteristiek zijn voor milieuvriendelijke akkers profiteren van dit reservaat. Slechts een deel van het graan wordt geoogst, waardoor er ’s winters ook talloze vogels kunnen overleven.

Barbara’s Weerd

Van Zuid-Limburg gaan we naar Noord-Limburg. Ook hier is Stichting het Limburgs Landschap zeer actief in bijvoorbeeld Barbara’s Weerd een natuurontwikkelingsgebied langs de Maas, onderdeel van landgoed Arcen. Edmond ontmoet hier Harry Bussink.

Hij is lid van het Natuurhistorisch Genootschap en collega van Edmond. Harry doet o.a. onderzoek naar muizen. Voor een goed beheer van een natuurgebied zijn heel veel onderzoekgegevens nodig. Veel vrijwilligers van het Natuur Historisch Genootschap Limburg doen onderzoek aan flora en fauna. En die gegevens zijn onmisbaar bij het maken van beheerplannen.

We zien in deze aflevering o.a.:

  • hamster
  • torenvalk
  • geelgors
  • spitsmuis
  • das
  • bunzing
  • vos

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Programma's

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.