Natuurlijk Limburg naar de Maascorridor

Natuurlijk Limburg naar de Maascorridor

In Natuurlijk Limburg maken we wekelijks een wandeling met Edmond Staal, waarbij we oog hebben voor het kleine.

Voor deze aflevering filmde regisseur Maurice Nijsten met assistentie van Dénise Nijsten langs de Maas en haar nieuwe natuur. Voor een betere bescherming tegen overstromingen en de ontwikkeling van riviernatuur zijn de plannen van de Maascorridor bedoeld. En het werkt: deze combinatie van hoogwaterbescherming en nieuwe natuur. Met het project Maascorridor is inmiddels op vele plaatsen langs de Maas natuur gerealiseerd.

Grote grazers als Galloways zijn met hun gegraas de natuurlijke beheerders in het gebied. Zij zorgen ervoor dat de vroegere landbouwgronden en graslanden veranderen in een soortenrijke levensgemeenschap. Een afwisseling van grasland en struwelen van berk, wilde roos en meidoorn. Riviernatuur volgens planning dus.

Het is al weer 15 jaar geleden dat we de eerste opnamen maakten in Barbara’s Weerd. Nadat landbouwgronden natuurontwikkelingsgebied werden was er veel werk aan de winkel. Een aanvankelijk ondoordringbaar geheel werd een soortenrijke levensgemeenschap.

We ontmoeten er oud-gouverneur Léon Frissen en echtgenote. Tijdens de watersnoodramp in 1995 was hij nog maar net burgemeester van Arcen en Velden en bij die ramp speelde hij met zijn beslissingen meteen een grote rol. Zo’n 4000 mensen werden geëvacueerd.

In 1995 is, na twee extreme hoogwaterperiodes een deel van de graslanden in de Romeinenweerd afgegraven. De klei is benut om kades aan te leggen. Het begin voor natuurontwikkeling was er en de Romeinenweerd met zijn plassen is in de loop der jaren op natuurlijke wijze begroeid.

In de Romeinweerd ontmoet Edmond Staal collega Lia Oosterwijk, medewerkster bij Stichting het Limburgs Landschap. Als een groen lint strekken de rivieroeverreservaten zich uit langs de Maas met als functies opvanggebied bij hoogwater en daarbij als natuur- en recreatiegebied.

We zien in deze aflevering o.a. mol, buizerd, patrijs, Europese kanarie, torenvalk, kleine vosvlinder, blauwborst, oeverzwaluw en reiger.

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Het L1NWS van zaterdag 17 februari

Het L1NWS van zaterdag 17 februari

* Limburgse melkveehouders reageren op de blokkade van hun bedrijven* Nienke uit Horst wint The Voice niet, maar heeft wel genoten * Fortuna Sittard - SC Telstar

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11