Natuurlijk Limburg naar kasteel Eijsden

Natuurlijk Limburg naar kasteel Eijsden

In Natuurlijk Limburg maken we wekelijks een wandeling met Edmond Staal, waarbij we oog hebben voor het kleine.

In deze aflevering van Natuurlijk Limburg brengen we een bezoek aan kasteel Eijsden, dat ligt ten zuiden van Eijsden. Ten noorden van Eijsden bevindt zich een natuurgebied van Stichting het Limburgs Landschap, de Eijsder Beemden. Een schitterend rivieroeverreservaat.

Kasteel Eijsden is met zijn aanleg gesitueerd op een lichte verhoging langs de rechteroever van de Maas. Het zeventiende eeuwse kasteel staat op de plaats van de Middeleeuwse Caestertburg, die ook wel Kettelhof werd genoemd. Het L- vormige kasteel Eijsden is ongetwijfeld één van de fraaiste voorbeelden van de Maaslandse renaissance stijl. In de 19e eeuw vond er een grondige renovatie en verbouwing plaats, waarbij o.a. classicistische elementen werden aangebracht.

De fraaie boompartijen geven de kasteeltuin een parkachtig aanzicht.Oude kaarten laten zien dat het kasteel rond 1800 al ruim in zijn omgeving is ingebed , met een laanstructuur naar alle vier de zijden. De laan die voor langs de kasteeltuin loopt vormt tevens de verbinding tussen het dorp Eijsden en het gehucht Caestert.

Kasteel Eijsden is een Rijksmonument en behoort tot de top-100 van de Nederlandse Unesco-monumenten. Via de entree van het poortgebouw maken veel mensen gebruik om een wandeling te maken door het gastvrij landgoed.

Het aangrenzende natuurgebied de Eijsder Beemden bestaat uit graslanden, plassen, wilgenbossen en een heringericht groot grindgat. Het gebied is op en buiten de paden vrij toegankelijk voor wandelaars. Galloways en Konicks zijn de natuurlijke beheerders in veel gebieden, ook hier. Door hun graasgedrag brengen ze variatie in de vegetatie. Waar ze vaak komen blijft de begroeiing grazig en open.

De Maas verbindt kasteel Eijsden, het dorp Eijsden en het rivieroeverreservaat Eijsder Beemden van zuid naar noord. Langs de zuidoever gaat water van de Pietersplas over in het land van de Eijsder Beemden. De Pietersplas is een bekende plek voor liefhebbers van watersport. Belangrijk cultureel erfgoed dus. Kasteel Eijsden en de Eijsder Beemden, een bezoek meer dan waard!

We zien in deze aflevering o.a. koninginnepage, fuut, meerkoet, grote bonte specht, kleine karekiet, waterhoen, blauwe reiger en grote zilverreiger.

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 15:00, 17:00, 19:00 en 21:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Stapper laat fiets achter: massale inzet hulpdiensten

Stapper laat fiets achter: massale inzet hulpdiensten

Het achterlaten van een fiets bij een kasteelvijver in Tegelen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag voor heel wat consternatie gezorgd. Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, omdat gedacht werd dat er iemand te water was geraakt.

Programma's