Natuurlijk Limburg naar kasteel Eijsden

Natuurlijk Limburg naar kasteel Eijsden

In Natuurlijk Limburg maken we wekelijks een wandeling met Edmond Staal, waarbij we oog hebben voor het kleine.

In deze aflevering van Natuurlijk Limburg brengen we een bezoek aan kasteel Eijsden, dat ligt ten zuiden van Eijsden. Ten noorden van Eijsden bevindt zich een natuurgebied van Stichting het Limburgs Landschap, de Eijsder Beemden. Een schitterend rivieroeverreservaat.

Kasteel Eijsden is met zijn aanleg gesitueerd op een lichte verhoging langs de rechteroever van de Maas. Het zeventiende eeuwse kasteel staat op de plaats van de Middeleeuwse Caestertburg, die ook wel Kettelhof werd genoemd. Het L- vormige kasteel Eijsden is ongetwijfeld één van de fraaiste voorbeelden van de Maaslandse renaissance stijl. In de 19e eeuw vond er een grondige renovatie en verbouwing plaats, waarbij o.a. classicistische elementen werden aangebracht.

De fraaie boompartijen geven de kasteeltuin een parkachtig aanzicht.Oude kaarten laten zien dat het kasteel rond 1800 al ruim in zijn omgeving is ingebed , met een laanstructuur naar alle vier de zijden. De laan die voor langs de kasteeltuin loopt vormt tevens de verbinding tussen het dorp Eijsden en het gehucht Caestert.

Kasteel Eijsden is een Rijksmonument en behoort tot de top-100 van de Nederlandse Unesco-monumenten. Via de entree van het poortgebouw maken veel mensen gebruik om een wandeling te maken door het gastvrij landgoed.

Het aangrenzende natuurgebied de Eijsder Beemden bestaat uit graslanden, plassen, wilgenbossen en een heringericht groot grindgat. Het gebied is op en buiten de paden vrij toegankelijk voor wandelaars. Galloways en Konicks zijn de natuurlijke beheerders in veel gebieden, ook hier. Door hun graasgedrag brengen ze variatie in de vegetatie. Waar ze vaak komen blijft de begroeiing grazig en open.

De Maas verbindt kasteel Eijsden, het dorp Eijsden en het rivieroeverreservaat Eijsder Beemden van zuid naar noord. Langs de zuidoever gaat water van de Pietersplas over in het land van de Eijsder Beemden. De Pietersplas is een bekende plek voor liefhebbers van watersport. Belangrijk cultureel erfgoed dus. Kasteel Eijsden en de Eijsder Beemden, een bezoek meer dan waard!

We zien in deze aflevering o.a. koninginnepage, fuut, meerkoet, grote bonte specht, kleine karekiet, waterhoen, blauwe reiger en grote zilverreiger.

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Programma's

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.