Natuurlijk Limburg naar landgoed Exaten en Haelense Beekdal

Natuurlijk Limburg naar landgoed Exaten en Haelense Beekdal

In deze aflevering van Natuurlijk Limburg gaan we naar landgoed Exaten en het aangrenzende Haelense Beekdal.

Het gebied heeft een oppervlakte van zo’n 211 ha. Bossen, houtwallen, weilanden en akkers wisselen elkaar af. Door de ligging tussen Leudal, Beegderheide en andere natuurgebieden wordt de natuurwaarde als geheel extra versterkt.

De Haelense beek mag weer meanderen. De oude meanderbochten werden hersteld. De beek heeft nu een veel langere en ondiepere loop. Ideaal voor allerlei water- en moerasplanten. En voor het oog: een fraai beekdallandschap. In de lage delen langs de beek ligt grasland en hooiland en op de hoge delen bossen en akkers. Boerderij Stockshof op landgoed Exaten wordt deels gebruikt als werkschuur en regiokantoor van Stichting het Limburgs Landschap.

Regisseur Maurice Nijsten, zijn assistente Dénise Nijsten en presentator Edmond Staal ontmoeten hier collega Jos Berends, districtbeheerder in Midden-Limburg. Landgoed Exaten kan in 3 delen worden gesplitst en wel in de Haelense beek, het dal er om heen en de hoge zandgronden ten oosten ervan met akkers en bossen.

We ontmoeten ook de bekende weerman van L1 TV Thijs Zeelen. Hij fietst veel en ook op landgoed Exaten kun je goed fietsen. Thijs Zeelen vertelt over de temperatuur in het beekdal.

Vanuit Exaten verplaatsen we ons naar de Beegderheide. Een gedeelte hiervan is in beheer bij het Limburgs Landschap. Aan de Beegderheide grenst de Tuspeel. In 1974 kocht het Limburgs Landschap de Tuspeel om te voorkomen dat het gebied door grindwinning verloren zou gaan. Door een goed beheer is er in de Tuspeel nog een voor Limburg unieke hoogveenvegetatie aanwezig, omringd door loof- en naaldbos.

We zien in deze aflevering o.a. geelgors, kerkuil, waterhoen, ree, sperwer, gaai, fazant en boompieper.

L1 TV
Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLImburg

Logo 1Limburg

Programma's

Limburgs Land TV

Limburgs Land TV, op zaterdag en zondag, is de televisieversie van het populaire L1 Radioprogramma

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op weekdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied. Met altijd oog voor details. De nieuwe serie begint in september 2017.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

LEF!

LEF! biedt iedere zondag podium aan jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.