Natuurlijk Limburg naar de Bemelerberg

Natuurlijk Limburg naar de Bemelerberg

In deze aflevering van Natuurlijk Limburg gaan we naar de Bemelerberg en omgeving.

Het gebied is één van de parels van Stichting het Limburgs Landschap. In een ver verleden heeft de Maas krijtlagen aangesneden en vroegere bewoners hebben met graaf- en zaagwerk het landschap verder gevormd.

Het landschap werd dus in honderdduizenden jaren gevormd en bestaat uit bloemrijke graslanden, kalkhellingen en hellingbos. Ook liggen er een aantal ondergrondse mergelgroeves.

Presentator Edmond Staal ontmoet, samen met filmer Maurice Nijnsten en assistente Dénise Nijsten, op de Bemelerberg collega Arjan Ovaa, ecoloog in dienst bij Stichting het Limburgs Landschap. De Bemelerberg is één van de soortenrijkste reservaten van Stichting het Limburgs Landschap.
We ontmoeten er ook Guus Urlings, journalist van de Limburgse kranten. Vooral zijn rubrieken over natuur en allerlei typische Limburgse onderwerpen zijn bekend. Hij is geboren en getogen in Bemelen.

Het mergellandschaap is bij uitstek geschikt voor het begrazingsbeheer van de Bemelerberg. Ooit was het bijna uitgestorven, maar op initiatief van bioloog Henk Hilligers werd het schaap succesvol teruggefokt. Niet alleen het aantal plantensoorten is groot in de kalkgraslanden, maar ook het aantal kleinere diersoorten. Insecten zijn vaak echte zonaanbidders en de op het zuiden gerichte hellingen blijken dan ook een zeer goed leefgebied.

Dichtbij de Bemelerberg op het plateau van Margraten bevindt zich de Van Tienhovenmolen. In 1956 kreeg het Limburgs Landschap de molen in eigendom. Diverse grote restauraties vonden er in latere jaren plaats. Op het plateau bij Sibbe bevindt zich een akkerreservaat. Dankzij het hamstervriendelijk beheer en het uitzetten van hamsters is er weer toekomst voor deze bedreigde diersoort. ’s Winters is het gebied een dorado voor vele vogelsoorten.

We zien in deze aflevering o.a. torenvalk, vleermuis, das, hamster, koninginnepage, icarusblauwtje, vleermuis, wezel, hermelijn en roek.

L1 TV

Logo 1Limburg

Programma's

Limburgs Land TV

Limburgs Land TV, op zaterdag en zondag, is de televisieversie van het populaire L1 Radioprogramma

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op weekdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied. Met altijd oog voor details. De nieuwe serie begint in september 2017.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

LEF!

LEF! biedt iedere zondag podium aan jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.