Natuurlijk Limburg: Sprinkhanen

Natuurlijk Limburg: Sprinkhanen

Zondag 5 november

In deze aflevering van Natuurlijk Limburg gaan we met presentator Edmond Staal naar het Ingendael in Zuid-Limburg en in Midden–Limburg bezoeken we landgoed Schrevenhof. Beide gebieden zijn in bezit bij Stichting het Limburgs Landschap.

Ingendael
Toen de graslandzone bij Ingendael in 1996 in beheer kwam van de Stichting het Limburgs Landschap bestond deze uit weilanden en akkers. Het Limburgs Landschap is toen begonnen met de ontwikkeling naar een natuurlijk beekdallandschap. Door overstromingen van de Geul en opkwellend grondwater blijft er in laagtes plaatselijk water staan. Door beschoeiingen weg te halen en omgevallen, op de oevers aangeplante populieren te laten liggen, zoekt de Geul zich zelf een weg.

In het Ingendael ontmoeten we Harry van Buggenum. Harry is een duizendpoot op natuurgebied met een passie voor insecten. Zo bestudeert hij onder meer wantsen en sprinkhanen. In dit ruige gebied langs de Geul grazen Galloway-runderen en Konick-paarden. Samen zorgen ze voor een structuurrijk grasland met veel plekken waar sprinkhanen kunnen overwinteren. Sprinkhanen kennen een onvolledige gedaanteverwisseling. De eitjes overwinteren en in het voorjaar kruipen de jonge sprinkhanen uit het eitje. Na een aantal vervellingen worden ze in de zomer volwassen. In de ruige graslanden van Ingendael leven allerlei soorten sprinkhanen. Harry maakt om de sprinkhanen waar te nemen ook gebruik van een batdetector, een apparaatje dat hoge tonen voor het menselijke oor hoorbaar maakt.

Schrevenhofbroek
We bezoeken ook het Schrevenhofbroek in Midden-Limburg bij Montfort. In 1999 heeft het Limburgs Landschap in het Schrevenhofsbroekje een natuurherstelproject uitgevoerd. Er zijn 2 plassen gegraven van nauwelijks een meter diep. Hierdoor werd de natuurwaarwaarde van het gebied aanzienlijk vergroot.

Een ideale omgeving voor onze fraaiste sprinkhaan, de Moerassprinkhaan. Moerassprinkhanen waren erg zeldzaam in Limburg, maar zijn het afgelopen decennium door natuurontwikkeling in natte terreinen toegenomen en tegenwoordig algemeen te noemen.

Dankzij het werk van veel vrijwilligers krijgt o.a. het Limburgs Landschap een goed beeld welke beheermaatregelen noodzakelijk zijn.

We zien in deze aflevering o.a.:
  • torenvalk
  • spreeuw
  • pimpelmees
  • grote bonte specht
  • sabelsprinkhaan
  • moerassprinkhaan

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.