Natuurlijk Limburg: Reizen door het landschap

Natuurlijk Limburg: Reizen door het landschap

Zondag 22 september

Met Landschapshistoricus Maurice Paulissen gaan we naar het Miljoenenlijntje, dat werd in 1925 aangelegd voor kolentransport van Schaesberg naar Simpelveld. De aanleg was héél duur, vandaar de naam. De stoomtrein die wij het miljoenenlijntje noemen is de oude lijn van Aken naar Maastricht, die een gedeelte over dat spoor loopt. Daarom heeft men deze naam behouden.

De lijn loopt langs landgoed Goedenraad. Het landgoed is eigendom van Stichting het Limburgs Landschap en bestaat uit een kasteel, een kasteelboerderij met omliggende graslanden, een kasteeltuin en een loofbos. Niet alleen de mens reist door het landschap. Heggen kun je voor veel diersoorten beschouwen als verbindingswegen in het landschap.

En van landgoed Goedenraad verplaatsen we ons naar Houthem. Bij Chateau St. Gerlach bevindt zich het natuurontwikkelingsgebied Ingendael en het hellingbos Bergse Heide, beide in bezit bij Stichting het Limburgs Landschap. Lopend door Ingendael zien we een rij bomen langs een bekende weg met een rijk historisch verleden. Archeoloog Rob vertelt hier over de via Belgica, een oude Romeinse weg. We reizen verder door het landschap en wel van Ingendael naar Wahlwiller.

Edmond en landschapshistoricus Maurice lopen daar over een historische weg: een kinkenweg. Dat waren wegen in Zuid-Limburg en aangrenzende regio's die van de 17e tot 19e eeuw gebruikt werd voor transport van graan en/of steenkool met lastdieren. Vanaf deze weg in Wahlwiller kun je genieten van een mooi panorama. En dan gaan we weer verder met reizen door het landschap op zoek naar historisch interessante wegen.

In het Limburgs Museum legt conservator Benoît Mater uit dat de Maas de oudste Romeinse weg is. Ze toont ons resten van een Romeinse brug in Maastricht en een Romeinse brug in Cuijck. Archeoloog Rob neemt ons mee naar Graetheide , waarbij o.a. een wegkruis herinnert aan een 18e eeuwse Maasbaan. Een handelsweg, vanaf de Maas bij Berg en Urmond richting Keulen. En natuurlijk bezoeken we in deze uitzending ook de Napoleonsbaan. In de eerste helft van de 20e eeuw was er een tramlijn van Maastricht naar Vaals. We bezoeken een tunneltje, een van de weinige stille getuigen van die tramlijn, als herinnering nog duidelijk te zien in het landschap.

We gingen ook nog even kijken in Gennep in Noord-Limburg naar het Duits-lijntje, de spoorlijn van Wesel naar Boxtel. De lijn werd in 1950 uit gebruik genomen.

We zien in deze aflevering o.a.vos, das, egel, groenling, grauwe vliegenvanger, kleine vos vlinder en steenuil.

In deze serie van Natuurlijk Limburg, gemaakt door regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten, ontmoet Edmond Staal van Stichting het Limburgs Landschap in iedere aflevering archeoloog Rob Paulussen en landschapshistoricus Maurice Paulissen van het Limburgs Geschied-en Oudheidkundig Genootschap.

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Kwizzele - 14 juni 2021

Kwizzele - 14 juni 2021

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: De zes van Zaerum

Limburg Doc: De zes van Zaerum

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

Logo 1Limburg

Programma's