Natuurlijk Limburg: Paddenstoelen

Natuurlijk Limburg: Paddenstoelen

In deze aflevering van Natuurlijk Limburg bezoeken we met presentator Edmond Staal van het Limburgs Landschap De Groote Heide bij Venlo en het Weerterbos.

De Groote Heide
De Groote Heide is zeer afwisselend. Niet alleen is er heide, maar ook schraalgrasland, gewoon grasland, naald- en gemengd bos. Deze variatie staat garant voor een grote soortenrijkdom. Ook de geschiedenis van het gebied heeft daar positieve invloed op gehad.

Vanwege het vroegere gebruik als vliegveld is er vanuit het Maasdal kalkrijke grond het gebied ingebracht. Er heersen op de plek van de oude landingsbanen bijzonder voedselarme omstandigheden.

Op De Groote Heide ontmoet Edmond Peter Eenshuistra, die actief is binnen de Paddenstoelenstudiegroep van het Natuurhistorisch Genootschap. Peter bestudeert de bijzondere paddenstoelenflora van de Groote Heide bij Venlo.

We gingen met Peter Eenshuistra op zoek naar paddenstoelen in een droge periode. Het was dus intensief zoeken. Ondanks dat er toen weinig paddenstoelen waren te zien wist Peter toch boeiend te vertellen over de levenswijze van diverse soorten en het beheer in het gebied.

Op De Groote Heide groeien mede dankzij de bijzondere ondergrond en het constante beheer vele bijzondere paddenstoelen als wasplaten, knotzwammen en staalsteeltjes. Dit komt alleen voor in gebieden waar nooit intensief agrarisch gebruik heeft plaatsgevonden, dat wil zeggen dat de bodem lange tijd niet verstoord is geweest door ploegen of bemesten.

Paddenstoelen hebben ook een belangrijke functie in de natuur. Zij helpen de bomen aan de broodnodige voedingsstoffen of ruimen afvalstoffen op.

Weerterbos
Van de Groote Heide bij Venlo verplaatsen we ons naar het Weerterbos. Ook zo’n prachtig natuurgebied van Stichting het Limburgs Landschap. Het gebied bestaat uit vochtige en droge bossen, graslandpercelen en kleine heideveldjes.

Verspreid liggen herstelde vennen en centraal in het gebied bevindt zich de tot natuurgebied omgevormde graslandenclave van voormalige boerderij de Grashut. Hier ontmoeten we in een “natte periode” biologiedocente Elma van der Donk, die interesse heeft in alles wat groeit en bloeit. Voor paddenstoelen heeft ze echt een zwak. Ze neemt ons mee op haar zoektocht in het Weerterbos. En als je goed kijkt dan kom je in het juiste jaargetijde veel paddenstoelen tegen.

Het was na een natte periode, dus kwamen we veel verschillende soorten tegen. Hele bijzondere soorten, waarover Elma ons van alles kan vertellen. Elma wijst op het gevaar van paddenstoelen plukken.

Sommige erg giftige paddenstoelen lijken heel erg op eetbare soorten. Pluk enkel exemplaren die in goede staat zijn en pluk ze helemaal, met hoed en voet, om ze goed te kunnen identificeren. En als de kennis ontbreekt: eetbare paddenstoelen kopen in de supermarkt!

In deze aflevering zien we o.a: klapekster, klein vliegend hert, mestkevers, staartmees en rupsendoder.

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

LIVE: Gemeenteraadsverkiezingen Limburg 2018

LIVE: Gemeenteraadsverkiezingen Limburg 2018

Woensdag kunnen we naar de stembus om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Welke partij gaat er winnen? Welke gemeente heeft als eerste de uitslag binnen? Hoe wordt er waar gestemd?

Strafrechtelijk onderzoek na ophef 'zelfmoordpoeder'

Strafrechtelijk onderzoek na ophef 'zelfmoordpoeder'

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Coöperatie Laatste Wil (CLW). Dit heeft alles te maken met een zogenoemde 'zelfmoordpoeder', die door een Limburgse webshop werd verkocht en ook door CLW zou worden verstrekt.

Programma's

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.