Natuurlijk Limburg over de Boshuizerbergen bij Venray

Natuurlijk Limburg over de Boshuizerbergen bij Venray

In deze aflevering van Natuurlijk Limburg filmde regisseur Maurice Nijsten met assistentie van Dénise Nijsten op de Boshuizerbergen bij Venray.

Het jeneverbesstruweel van de Boshuizerbergen is door zijn omvang van groot belang. Het redden van dit landschap was een van de aanleidingen voor de oprichting van Stichting het Limburgs Landschap. De Boshuizerbergen ligt grotendeels op zandduinen. Het woord stuifzanden is bij harde wind en storm natuurlijk erg letterlijk te nemen. Het kan er dan ook flink te keer gaan.

Het jeneverbesstruweel van de Boshuizerbergen is het grootste in Zuid- Nederland. Verjonging van jeneverbesstruweel verliep vaak moeizaam. Allerlei proeven en onderzoek waren nodig om duidelijkheid te geven hoe een juist beheer moet plaatsvinden, nu en in de toekomst.

Presentator Edmond Staal ontmoet collega Michael van Roosmalen, districtbeheerder in dienst van Stichting het Limburgs Landschap. Hij vertelt over het beheer op de Boshuizerbergen om het aantal jeneverbessen niet alleen in stand te houden maar ook te verjongen.

In de Boshuizerbergen zijn meerdere wandelpaden en ook het Pieterpad doorsnijdt het gebied. Een echte aanrader dus. Wij ontmoeten er het echtpaar Joep en Riny Hahn. Zij zijn fervente wandelaars. Lange afstanden staan op het programma, maar ook wandelen dicht bij huis gebeurt hier vaak.

Periodiek wordt er begraasd door schapen, waardoor ook de heide weer fraai staat te bloeien.

We zien in deze aflevering o.a. geboorte citroenvlinder, torenvalk, kuifmees, rode bosmieren, groen specht, grote bonte specht en boompieper.

L1 TV
Bekijk alle afleveringen op www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Logo 1Limburg

Programma's

Limburgs Land TV

Limburgs Land TV, op zaterdag en zondag, is de televisieversie van het populaire L1 Radioprogramma

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op weekdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied. Met altijd oog voor details. De nieuwe serie begint in september 2017.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

LEF!

LEF! biedt iedere zondag podium aan jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.