Natuurlijk Limburg over de Anstelvallei

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
In Natuurlijk Limburg maken we wekelijks een wandeling met Edmond Staal, waarbij we oog hebben voor het kleine.
De Anstelvallei in Kerkrade is één van de goed bewaarde geheimen van Zuid-Limburg. De gemeente Kerkrade werkt sinds 2015 samen met Stichting het Limburgs Landschap aan een gebiedsplan, waarbij de bijzondere waarden van dit gebied worden versterkt.
De Anstelvallei met Hoeve Nieuw Ehrenstein, een parel in het Zuid-Limburgse landschap. Gelukkig is het hoofdhuis van Hoeve Nieuw Ehrenstein in gebruik gebleven, maar een deel van de gebouwen bevindt zich in zeer slechte toestand.
Het Limburgs Landschap is al begonnen met de eerste restauratie-werkzaamheden. Edmond Staal ontmoet collega Mark Rovers, bouwkundige bij Stichting het Limburgs Landschap. Hij houdt zich bezig met de restauratie van Hoeve Nieuw Ehrenstein.
De afwisseling van het gebied en de grootte maken de Anstelvallei belangrijk, zeer zeker ook voor de streekbewoners. Opvallend zijn daarbij de glooiende weilanden en akkers. De Anstelvallei bevindt zich in een sterk verstedelijkte omgeving.
In het gebiedsplan is dan ook extra aandacht voor de ontsluiting met paden en nieuwe mogelijkheden voor verblijfstoerisme. Maar natuurlijk met respect voor natuur en landschap. De Cranenweijer, het groot stuwmeer, wordt aan één kant omgeven door een hellingbos.
We ontmoeten ook Leon Rademakers, weerpresentator bij L1 TV. Ook hij maakt hier regelmatig een wandeling in de Anstelvallei.
Hoeve Nieuw Ehrenstein met het beekdal, Cranenweijer, bossen, akkers en weilanden heeft een oppervlakte van zo’n 220 hectare.
We zien in deze aflevering o.a. heggenmus, pimpelmees, torenvalk, vos, fazant, witte kwik, grote bonte specht en mol.