Natuurlijk Limburg: Onderzoek en beheer

Natuurlijk Limburg: Onderzoek en beheer

Zondag 17 december

Een jaar lang werkten regisseur-programmamaker Maurice Nijsten en zijn echtgenote Dénise Nijsten, die productiewerkzaamheden verzorgt, steeds weer zeer intensief aan de serie “Natuurlijk Limburg.”

Het zal duidelijk zijn dat het bezoeken van de vele locaties en het maken van de opnamen al bijzonder arbeidsintensief zijn. “Echter, het “echte werk” is ongetwijfeld de montage,” zegt Maurice Nijsten.

Voordat de opnamen worden gemaakt is er natuurlijk al een script waarin de grote lijnen zijn verwerkt, maar bij een natuurserie ontstaat het echte verhaal pas op de montagetafel en dat is echt monnikenwerk, waaraan meer dan een half jaar vrijwel dagelijks wordt gewerkt. Nou is Nijsten een van die gelukkigen die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt, dus dan telt tijd nauwelijks vindt hij.

Maurice en Dénise vinden de samenwerking met presentator Edmond Staal buitengewoon plezierig. In al die jaren zijn we zo op elkaar ingespeeld dat er vanuit de regie weinig woorden nodig zijn bij de opnamen. Nijsten maakte 30 jaar lang honderden televisieprogramma’s voor de KRO en in één van die programma’s verscheen Edmond Staal voor zijn camera. Hij was meteen aangenaam verrast door de prettige manier van presenteren. Begrijpelijk dat regisseur Nijsten nu al jaren de presentatie van “Natuurlijk Limburg” toevertrouwt aan Edmond.

L1 TV startte de serie “Natuurlijk Limburg” al in het jaar 2000 en vanaf 2007 begon de samenwerking met Stichting “Het Limburgs Landschap”, waarbij Maurice Nijsten ervoor koos om Edmond Staal de presentatie te laten verzorgen. Edmond is overigens in dienst van “Het Limburgs Landschap.”

De serie laat o.a. zien hoe de soortenrijkdom in een bepaald gebied beschermd wordt door “Het Limburgs Landschap”en dat laat men door de externe mensen van het Natuurhistorisch Genootschap en onderzoeksbureaus controleren. En die onderzoeken geven aan dat “Het Limburgs Landschap” meestal perfect op weg is om de biodiversiteit van Limburg te behouden.

In deze laatste aflevering van dit seizoen nemen de makers ons mee door een aantal natuurgebieden van Sichting “Het Limburgs Landschap”verspreid door de hele provincie. De serie in ongetwijfeld een aansporing om zelf eens een kijkje te nemen in de ongeveer 80 gebieden van de Stichting. Door zelf te gaan wandelen of deel te nemen aan de vele excursies die worden georganiseerd.

We zien in deze aflevering o.a. amfibieën, de adder, de hamster, libellen, orchideeën.

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

LIVE: Gemeenteraadsverkiezingen Limburg 2018

LIVE: Gemeenteraadsverkiezingen Limburg 2018

Woensdag kunnen we naar de stembus om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Welke partij gaat er winnen? Welke gemeente heeft als eerste de uitslag binnen? Hoe wordt er waar gestemd?

Strafrechtelijk onderzoek na ophef 'zelfmoordpoeder'

Strafrechtelijk onderzoek na ophef 'zelfmoordpoeder'

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Coöperatie Laatste Wil (CLW). Dit heeft alles te maken met een zogenoemde 'zelfmoordpoeder', die door een Limburgse webshop werd verkocht en ook door CLW zou worden verstrekt.

Programma's

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.