Natuurlijk Limburg: Onderzoek en beheer

Natuurlijk Limburg: Onderzoek en beheer

Zondag 17 december

Een jaar lang werkten regisseur-programmamaker Maurice Nijsten en zijn echtgenote Dénise Nijsten, die productiewerkzaamheden verzorgt, steeds weer zeer intensief aan de serie “Natuurlijk Limburg.”

Het zal duidelijk zijn dat het bezoeken van de vele locaties en het maken van de opnamen al bijzonder arbeidsintensief zijn. “Echter, het “echte werk” is ongetwijfeld de montage,” zegt Maurice Nijsten.

Voordat de opnamen worden gemaakt is er natuurlijk al een script waarin de grote lijnen zijn verwerkt, maar bij een natuurserie ontstaat het echte verhaal pas op de montagetafel en dat is echt monnikenwerk, waaraan meer dan een half jaar vrijwel dagelijks wordt gewerkt. Nou is Nijsten een van die gelukkigen die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt, dus dan telt tijd nauwelijks vindt hij.

Maurice en Dénise vinden de samenwerking met presentator Edmond Staal buitengewoon plezierig. In al die jaren zijn we zo op elkaar ingespeeld dat er vanuit de regie weinig woorden nodig zijn bij de opnamen. Nijsten maakte 30 jaar lang honderden televisieprogramma’s voor de KRO en in één van die programma’s verscheen Edmond Staal voor zijn camera. Hij was meteen aangenaam verrast door de prettige manier van presenteren. Begrijpelijk dat regisseur Nijsten nu al jaren de presentatie van “Natuurlijk Limburg” toevertrouwt aan Edmond.

L1 TV startte de serie “Natuurlijk Limburg” al in het jaar 2000 en vanaf 2007 begon de samenwerking met Stichting “Het Limburgs Landschap”, waarbij Maurice Nijsten ervoor koos om Edmond Staal de presentatie te laten verzorgen. Edmond is overigens in dienst van “Het Limburgs Landschap.”

De serie laat o.a. zien hoe de soortenrijkdom in een bepaald gebied beschermd wordt door “Het Limburgs Landschap”en dat laat men door de externe mensen van het Natuurhistorisch Genootschap en onderzoeksbureaus controleren. En die onderzoeken geven aan dat “Het Limburgs Landschap” meestal perfect op weg is om de biodiversiteit van Limburg te behouden.

In deze laatste aflevering van dit seizoen nemen de makers ons mee door een aantal natuurgebieden van Sichting “Het Limburgs Landschap”verspreid door de hele provincie. De serie in ongetwijfeld een aansporing om zelf eens een kijkje te nemen in de ongeveer 80 gebieden van de Stichting. Door zelf te gaan wandelen of deel te nemen aan de vele excursies die worden georganiseerd.

We zien in deze aflevering o.a. amfibieën, de adder, de hamster, libellen, orchideeën.

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 15:00, 17:00, 19:00 en 21:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Programma's