Natuurlijk Limburg: Onderaardse kalksteengroeven

Natuurlijk Limburg: Onderaardse kalksteengroeven

Zondag 26 november

In deze aflevering van Natuurlijk Limburg gaan we met presentator Edmond Staal van Stichting het Limburgs Landschap naar het Cannerbos en brengen we een bezoek aan de onderaardse kalksteengroeven.

Cannerbos

Tussen het Belgische Neerkanne en Maastricht ligt kasteel Neercanne. Achter het kasteel ligt op de helling het Cannerbos en op het plateau het Millenniumbos. Het kasteel is geheel uit mergelblokken opgetrokken. Chateau Neercanne wordt omringd door een fraai hellingbos: het Cannerbos. Het oude kasteelbos ligt deels op kalkrijke bodem en deels op voedselarm, kalkloos zand. In het hellingbos is op verschillende plaatsen begroeiing door het Limburgs Landschap verwijderd om de zogenaamde kalkkoppen beter zichtbaar te maken. Het bos is rijk aan vogels en zoogdieren.

In de onderaardse kalksteengroeven ontmoeten we Joep Orbons en Luck Walschot. Gids Jack Busing verleent assistentie in het gangenstelsel van de groeven. De mergelblokken voor de bouw van kasteel Neercanne werden uit de groeven in de Cannerberg gezaagd Bouwmateriaal dicht bij huis zo gezegd. Het huidige kasteel stamt uit 1698.

In de groeve zijn sporen die laten zien hoe blokbrekers te werk gingen. De werkwijze begint boven aan het plafond en wordt trapsgewijs van boven naar beneden afgewerkt. De mergel werd uiteindelijk in blokformaten gezaagd van 20 bij 25 bij 45 centimeter.

In 2012 is door Defensie de Navobunker in de Cannerberg overgedragen aan Stichting het Limburgs Landschap. Samen met gids Jos Notermans namen we een kijkje in het voormalig Navo hoofdkwartier.

Henk Heiligers van stichting het Limburgs Landschap doet als vrijwilliger van het Natuur Historisch Genootschap in de groeven onderzoek naar vleermuizen. In de gangen is er een vrijwel constante temperatuur en vochtigheidsgraad. Ideale omstandigheden voor vleermuizen.

​Arcen

We verplaatsen ons naar landgoed Arcen, gelegen tussen Maas en de Duitse grens en ook in bezit van Stichting het Limburgs Landschap.

Ook hier doet Henk Heiligers onderzoek naar vleermuizen o.a. in de ijskelder van het landgoed Arcen.

We zien in deze aflevering o.a.

  • grote bonte specht
  • steenmarter
  • hermelijn
  • vleermuis
  • zwarte roodstaart
  • boomklever
  • kruisbek

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 15:00, 17:00, 19:00 en 21:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Programma's