Natuurlijk Limburg naar de Torenmolen van Gronsveld

Natuurlijk Limburg naar de Torenmolen van Gronsveld

In Natuurlijk Limburg maken we wekelijks een wandeling met Edmond Staal, waarbij we oog hebben voor het kleine.

Zondag 13 augustus 2017 10:00 en 12:00 uur.
Dit is een herhaling van 13 november 2016.

Natuur en cultuur zijn niet te scheiden. Daarom blijft Stichting het Limburgs Landschap zich ook inzetten voor cultureel erfgoed.Een nieuwe aanwinst van het Limburgs Landschap is de Torenmolen van Gronsveld. Voor de aflevering van Natuurlijk Limburg van zondag 18 december filmde regisseur Maurice Nijsten met assistentie van Dénise Nijsten bij de Torenmolen en het omliggende landschap.

De Molenstichting Limburg besloot haar enige molen toe te vertrouwen aan het Limburgs Landschap. Presentator Edmond Staal ontmoet molenaar Jo Meessen.

Achter de Torenmolen ligt een fraaie hoogstamboomgaard. Zo’n 15 jaar geleden waren wij er met de camera bij toen o.a. een appelboom werd geplant door Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen. Omdat de boomgaard zo bijzonder is werd het de eerste adoptieboomgaard van het IKL waar leerlingsnoeiers het vak leren.

We ontmoeten de zussen Fief en Mariet Nilwik; het zijn echte natuurliefhebbers. Er wordt vaak gewandeld en daarbij is het puur genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Op wandelafstand van de Torenmolen ligt het bekende Savelsbos. Het Savelsbos bestaat uit een ongeveer 6 km lange gordel van hellingbossen. Het bos is rijk aan bijzondere planten en dieren.

En dan verplaatsen we ons naar het Mescher plukbos. Deze naam is afgeleid van het nabijgelegen dorpje Mesch. Zo’n 10 jaar geleden waren we er ook en maakten opnamen van nog jonge boompjes die nog moesten uitgroeien tot een echt bos. Bezoekers kunnen er in het oogstseizoen vruchten plukken of rapen. Daarom is er bij de bosaanleg gekozen voor eetbare vruchten zoals tamme kastanjes, walnoten en hazelnoten.

We zien in deze aflevering o.a. hermelijn, grote lijster, kerkuil, geelgors, vink, das, buizerd en vink.

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 15:00, 17:00, 19:00 en 21:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Stapper laat fiets achter: massale inzet hulpdiensten

Stapper laat fiets achter: massale inzet hulpdiensten

Het achterlaten van een fiets bij een kasteelvijver in Tegelen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag voor heel wat consternatie gezorgd. Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, omdat gedacht werd dat er iemand te water was geraakt.

Programma's