Natuurlijk Limburg: meer dan natuur!

Natuurlijk Limburg: meer dan natuur!

Sinds het jaar 2000 is 'Natuurlijk Limburg' te zien op L1 TV en ieder jaar heeft de serie een andere noemer. Vast uitgangspunt is wel dat de 15 afleveringen onze hele provincie doorkruisen, van noord naar zuid en van oost naar west.

Het Limburgs Landschap
Sinds het jaar 2007 werken regisseur Maurice Nijsten en zijn echtgenote Dénise Nijsten (organisatie) nauw samen met Stichting het Limburgs Landschap. Sinds dat jaar vertrouwde Maurice Nijsten de presentatie ook toe aan Edmond Staal, werkzaam bij dezelfde stichting. Deze hechte samenwerking zorgt ieder jaar voor een andere invalshoek bij de serie en dat geeft veel afwisseling.

Een paar voorbeelden: zo werd een serie vervaardigd waarbij de luchtballon mee bepaalde waar natuur en landschap werden bezocht met de camera. Bij een andere serie werden rivieren en beken door de hele provincie bezocht en daarbij gingen Edmond Staal en Maurice Nijsten regelmatig met waadpak te water om landschap, fauna en flora beter in beeld te brengen.

Landschap is meer dan natuur alleen
Voor de 15-delige serie, waarvan de eerste uitzending 9 juli start was de onderliggende noemer: “Landschap is meer dan natuur alleen.” Er is een zeer afwisselende serie ontstaan waarbij niet alleen fauna en flora worden getoond, maar waarbij de historie van ons landschap op verrassende wijze wordt getoond.

Met name de montage van de serie was zeer arbeidsintensief. Meer dan 8 maanden was Maurice Nijsten vrijwel dagelijks bezig met het uitzendklaar maken van de serie. In deze nieuwe serie van “Natuurlijk Limburg” ontmoet Edmond Staal in iedere aflevering archeoloog Rob Paulussen en landschapshistoricus Maurice Paulissen van het Koninklijk Limburgs Geschied-en Oudheidkundig Genootschap. Interessante vondsten in en verhalen over de landschappen in Limburg komen aan de orde.

Limburgs Museum
We brengen in iedere uitzending ook een bezoek aan het Limburgs Museum waar conservator Benoît Mater ons waardevolle vondsten toont. De aflevering “Meer dan natuur” is een inleiding op de volgende 14 afleveringen, waar we met diverse fragmenten ook al kennis maken met de archeoloog, de landschapshistoricus en de conservator. Kortom, in de 15-delige serie “Natuurlijk Limburg“ is er afwisselende aandacht voor natuur, archeologie en landschapsgeschiedenis. En dat allemaal op wisselende locaties in de hele provincie. Heel veel variatie dus!

Uitzendtijden

Zaterdag 9 juli 13:30 | 15:00, zondag 10 juli 09:00 | 09:55 | 12:05 | 13:30 | 15:00, maandag 11 juli 13:55 | 15:15, woensdag 13 juli 13:55 en vrijdag 15 juli 13:55 op L1 TV

Natuurlijk Limburg

Alle afleveringen van deze serie bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

L1mburg Centraal - 8 juni 2023

L1mburg Centraal - 8 juni 2023

Komende dagen warmer met maxima rond 30 graden: hittegolf

Komende dagen warmer met maxima rond 30 graden: hittegolf

Op verzeuk op bezeuk: Ylka Kolken

Op verzeuk op bezeuk: Ylka Kolken

Limburg Doc: Mirakel van Meerssen

Limburg Doc: Mirakel van Meerssen

Juni is de maand van de Limburgse film bij L1

Juni is de maand van de Limburgse film bij L1

Natuur en Zo TV: stikstof, heggenvlechten, kruidentuin, Meinweg

Natuur en Zo TV: stikstof, heggenvlechten, kruidentuin, Meinweg

Programma's