Natuurlijk Limburg: Amfibieën

Natuurlijk Limburg: Amfibieën

In deze aflevering van Natuurlijk Limburg bezoeken we met presentator Edmond Staal de Ravenvennen in Noord- Limburg en de Meertensgroeve in Zuid Limburg.

Ravenvennen

We beginnen bij de Ravenvennen. Het Ravenvennengebied maakt deel uit van de Maasduinen die zich aan de oostzijde van de Maas uitstrekt van Gennep tot aan Venlo. De rijkdom aan vennen en poelen verklaart het grote aantal amfibieën dat in de Ravenvennen leeft.

Edmond ontmoet hier collega Henk Heijligers. Henk is in zijn vrije tijd bezig met allerlei aspecten in de natuur, maar vissen en amfibieën hebben zijn grootste aandacht. In de Ravenvennen zijn liefst 11 soorten amfibieën waargenomen. Naast kikkers en padden, leven er ook vier soorten watersalamanders.

Voor Natuurlijk Limburg zijn we voortdurend op zoek om te laten zien dat de natuur dicht bij huis best veel heeft te bieden, als je er maar oog voor hebt.

​Bergse heide

Van Noord-Limburg gaan we naar Zuid-Limburg, naar de Bergse heide, een hellingbos gelegen tussen Berg, Vilt en Houthem. De Bergse Heide is sinds 1970 in bezit van Stichting Het Limburgs Landschap.

Samen met Edmond wandelen we door het fraaie hellingbos in de richting van de Meertensgroeve, een oude kalksteengroeve ook in bezit bij het Limburgs Landschap. In de Meertensgroeve ontmoeten we Frans Blezer. Hij doet voor het Natuurhistorisch Genootschap onderzoek naar het voorkomen van amfibieën.

Deze groeve vormt het leefgebied van de geelbuikvuurpad en de vroedmeesterpad. Deze twee kleine padjes zijn voor hun voortplanting aangewezen op karrensporen en andere tijdelijke wateren. Het mannetje van de vroedmeesterpad wikkelt de eisnoeren om zijn achterpoten en draagt ze net zo lang met zich mee dat ze bijna uitkomen. Zo beperkt hij het risico op vraat van de eieren. De Geelbuikvuurpad vertrouwt op zijn schutkleuren.

Als dat niet meer helpt, laat hij zijn zwart-gele onderzijde zien om te waarschuwen voor zijn giftige huidslijm. Frans Blezer is nauw betrokken bij het platform geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad, een groep van professionals en vrijwilligers die zorgen voor een goede leefomgeving voor beide soorten.

We zien in deze aflevering o.a.:

  • alpenwatersalamander
  • bruine kikker
  • rugstreeppad
  • vroedmeesterpad
  • geelbuikvuurpad
  • kleine karekiet
  • sperwer
  • bosuil

Natuurlijk Limburg

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg

Zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur en op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.