
Zondag 12 januari 10:00 | 12:00 | 17:00 | 19:00 | 21:00
In deze aflevering staat de omgeving van Arcen centraal. Stichting het Limburgs Landschap heeft hier veel bezittingen. Kasteel Arcen heeft een rijke historie en landgoed Arcen is een combinatie van een rijke natuur en belangrijk cultureel erfgoed. Barbara’s Weerd is een natuurontwikkelingsgebied in de vorm van een fraai stukje Maasuiterwaard.
We brengen een bezoek aan het Limburgs Museum in Venlo waar conservator Benoît Mater ons meer vertelt en laat zien over de 80-jarige oorlog. Het natuurontwikkelingsgebied Barbara’s Weerd dankt die naam aan gebeurtenissen uit die oorlog.
In deze omgeving lag het klooster Insula Sancta Barbara. In 1586 werd het verwoest en de naam Barbara’s Weerd herinnert eraan. We bezoeken meerdere restanten van cultureel erfgoed uit de 80-jarige oorlog, gelegen langs de drukke N271. Een hoge bult langs de weg is de plaats van het verwoeste klooster en aan de overkant van de weg ligt een vijver, een restant dat herinnert aan het klooster van de Heilige Barbara. Hier werd vis gekweekt voor de consumptie.
Landgoed Arcen is een landgoed met schitterende natuur en met indrukwekkende sporen uit de tachtigjarige oorlog zoals bijvoorbeeld Fossa Eugeniana en Fort Hazepoot. Archeoloog Rob Paulussen brengt met Edmond een bezoek aan de Fossa Eugeniana, een gegraven kanaal dat de Rijn met de Maas moest verbinden maar nooit werd voltooid.
En dan de opmerkelijke restanten van een eeuwenoude doolhof, den Dalgert. Enkele jaren geleden werd dit cultureel erfgoed ontdekt op AHN-kaarten. Aansluitend werd de doolhof beter zichtbaar gemaakt. De moeite waard om een kijkje te nemen tijdens een wandeling.
Een bezoek aan kasteel Arcen kan uiteraard niet uitblijven, over rijke historie gesproken. Ook dit heeft onder meer weer te maken met de 80-jarige oorlog. We kijken natuurlijk ook even rond in de fraaie kasteeltuinen. Landgoed Arcen bestaat uit gevarieerde bossen, vennen en oud boerenlandschap. Vooral de variatie in bostypen is markant. In het oudste gedeelte van het landgoed zien we grote zomereiken, beuken, haagbeuken en grove dennen en sommige daarvan zijn meer dan 250 jaar oud. Het ven de Mussenslenk werd in 1999 hersteld.
De grote droogte in de jaren 2018 en 2019 zijn voor vennen die vooral van regenwater afhankelijk zijn natuurlijk erg schadelijk. Veel vennen zijn toen zelfs tijdelijk drooggevallen.
Alle delen van het landgoed zijn vrij toegankelijk op wegen en paden. Om je op weg te helpen zijn er maar liefst vijf wandelroutes die je mooie en bijzondere plekjes laten zien.
We zien in deze aflevering onder meer kruisspin, grote bonte specht, zwarte specht, reegeit, koekoek/heggenmus, vosjes, steenmarter en buizerd.
Natuurlijk Limburg
Alle afleveringen van deze serie bekijk je via www.L1.nl/NatuurlijkLimburg