Natuur en Zo: Zo voorkom je een winterdip met bloeiende planten

Natuur en Zo: Zo voorkom je een winterdip met bloeiende planten

Vaste planten waarmee je een winterdip op je terras, op het balkon of in de tuin kunt voorkomen.

Het is november en we hebben nog geen last gehad van nachtvorsten. Toch heeft de tuin van een kuipplantenliefhebber een metamorfose ondergaan. De vorstgevoelige planten zijn allemaal uit de tuin verdwenen. Ze wachten ergens in een berging op het nieuwe seizoen. Voor hen is de rustperiode aangebroken.

Door het opbergen van de vorstgevoelige planten komt weer in de tuin veel ruimte vrij en wanneer we deze niet zouden opvullen volgt een winterperiode met een saaie tuin. Veel lege plekken en wanneer de dagen ook nog donker en kort zijn kunnen deze omstandigheden een echte winterdip veroorzaken.

Toch is dat niet nodig, want er zijn voldoende planten die zelfs midden in de winter bloeien en wanneer men ze op een goed zichtbare plaats zet kan men vanuit huis van de planten genieten. Het aanbod van winterbloeiende planten is zo groot, dat er ook in de winter een mooie, sfeervolle tuin te creëren is. Het zijn planten die zowel in de volle grond in de border als in een kuip geplant kunnen worden.

Omdat het winterharde planten zijn kunnen ze allemaal in een kuip geplant worden. Dat heeft als voordeel dat men de planten kan verplaatsen naar de plaats die men verkiest. Toch zijn er enkele regels waaraan men zich moet houden omvan deze planten met succes in de winter te genieten.

  • De potgrootte is afhankelijk van de groeikracht van de plant.
  • Gedurende een vorstperiode mag de wortelkluit niet veranderen in een ijsklomp.
  • Winterbloeiende planten met bladeren moet men beschermen tegen de oostenwind in combinatie met zonneschijn.
  • In een regenperiode moet het water snel afgevoerd kunnen worden om wortelrot te voorkomen.

Een aantal van de meest voorkomende planten op een rijtje gezet.

De Mahoniestruik: Bloeiend met gele toortsen van december tot februari. De struik heeft groene, stekelige bladeren en na de bloei verschijnen de blauwgrijze bessen. De struik heeft van nature een mooie vorm en hoeft niet gesnoeid te worden.

Vibirnum tinus: De bloemen van deze compacte groeier zitten in trosjes bij elkaar. De bladeren zijn ovaalvormig en leerachtigen bloeit van december tot april met licht geurende bloemen. Ook deze plant produceert na de bloeiperiode blauwzwarte bessen.

Schitterende bloemen vormt de Vibirnum tinus “Gwenlian.” De plant opent met rozerode bloemknoppen en tot april verschijnen de witte bloempjes. Dit is een goede groeier en nadat de plant zijn taak volbracht heeft kan ze gesnoeid worden.

Nog een plant uit deze serie is de Vibirnum bodnantense “Dawn”. Dit is een naaktbloeier. De roze bloemtrosjes verschijnen op het naakte hout in december en bloeit door tot maart.In volle bloei is deze Vibirnum in de winter een eyecatcher. Vooral wanneer de plant in de zon staat is de struik betoverend mooi. Na de bloeiperiode verschijnen de bladeren.

Nandina domestica. In de maanden juli/augustus verschijnen aan deze altijd groene struik in pluimen de witte bloemen, maar in de winter is de struik het mooist wanneer de helder rood gekleurde bessen gevormd zijn. Het is een schitterende plant, waarvan ook de bladeren verkleuren naar purper.

Winterjasmijn. Een goede klimmer, die zowel in de zon als in de halfschaduw van december tot februari mooie gele bloemen produceert. De plant bloeit eerst en vormt daarna het blad. Op de kale stengels komen de bloemen mooi tot hun recht. Is op diverse manieren te gebruiken, als klimmer, als bodembedekker en als hanger.

Een minder bekende plant is de Sarcococca. Deze plant is familie van de buxus. Vanaf januari verschijnen de bloempjes, maar deze vallen niet erg op. Toch wil deze plant aandacht trekken en dat doet ze door het verspreiden van een heerlijke zoete geur .Na de bloei verschijnen aan de struiken paarszwarte bessen. Het is geen sterke groeier en een plaats bij de voordeur zorgt ervoor dat niet alleen de gasten binnenkomen, maar ook de heerlijke geur met zich mee naar binnen brengen.

Natuurlijk mogen in dit rijtje de Camellia japonica en Camellia sinensis niet ontbreken. Op dit moment bloeit de Camellia sasanqua en is dus een najaarsbloeier. Jammer dat de bloemen bij nachtvorst bevriezen. Camallia sasanqua vormt niet, zoals de Camellia japonicaeen compacte struik. De struik is losser en neemt daardoor meer ruimte in beslag.

De Camellia is een bladhoudende heester, die goed winterhard is. De plant houdt van een iets zure grond en dat kan men bereiken door wat turf onder de grond te mengen. De plant kan op elke plaats in de tuin, het balkon of terras staan. Er is echter een uitzondering: de plant houdt niet van een plaats waar de oostenwind eraan kan en waar de zon op de bladeren kan schijnen. Door de vele kleuren is de Camellia een echte aanrader in een winterse omgeving.

Naast de genoemde planten zijn er nog meerdere die er in de winter voor kunnen zorgen dat we de winterdip vergeten.

Tedenken valt aan:

Helleborus orientalis.of kerstroos.

Winterheide (Erica carnea)

Toverhazelaar (Hamamelis)

Gele kornoelje---bloeit februari---april.

Pieris japonica. Een langzame groeier die in de late winter imponeert door de rode bladeren. Deze veranderen naarmate ze ouder worden in de mooi groene donkere kleur.

Skimmia japonica. Een makkelijke plant. Stelt weinig eisen. Bloeit van februari tot mei en alleen de vrouwelijke struiken dragen bessen. Natuurlijk moeten de kleine bloempjes dan wel bevrucht worden.

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 6 augustus 2020

L1mburg Centraal - 6 augustus 2020

L1mburg Centraal: opnieuw persconferentie van kabinet over corona

L1mburg Centraal: opnieuw persconferentie van kabinet over corona

L1mburg Centraal: thuisstudie erg populair in coronatijd

L1mburg Centraal: thuisstudie erg populair in coronatijd

L1mburg Centraal: carbon in de Formule 1

L1mburg Centraal: carbon in de Formule 1

L1mburg Centraal: mondkapjes in Outlet Center Roermond verplicht

L1mburg Centraal: mondkapjes in Outlet Center Roermond verplicht

L1mburg Centraal: Phil Bee leert André Hazes jr. de blues

L1mburg Centraal: Phil Bee leert André Hazes jr. de blues

Logo 1Limburg

Programma's