Natuur en Zo Radio - 19 juni 2021

Natuur en Zo Radio - 19 juni 2021

In Natuur en Zo van zaterdag 19 juni is tuinarchitect Rob van der Linden te gast. Hij gaat in op het zogenaamde groene grind. Reden hiervoor is dat hij bomen en planten op sommige plekken ziet verdwijnen om plaats te maken voor dit groene, arbeidsvriendelijke grind. Rob heeft daar zijn bedenkingen bij en vertelt waarom. 

In de reportageserie Buitengewoon belicht Bas van der Zwaan een fenomeen dat perfect past bij dit zomerse weer: de mediterrane tuin

Tot slot aandacht voor zwemvijvers. In deze warme periode is het lekker om achter in je tuin in een zwembad te plonsen. Sommige mensen kiezen voor een zwemvijver. In de uitzending vertelt specialist Robert Knops over de aanleg van een dergelijke vijver en het onderhoud ervan.

Dat, het uitgebreide weer met Thijs Zeelen en het Limburgse nieuws, morgen in Natuur en Zo.

|

Groen grind - Rob van der Linden

Veel tuinen worden tegenwoordig verhard, deels met tegels / klinkers, deels met grind. Grind omdat dit het tuinonderhoud zou verminderen. Maar niets is minder waar. Er wordt worteldoek gelegd, grind erover en klaar is Kees. Maar niets is minder waar. Van de bovenkant waait er van alles in, blaadjes, takjes enz. Maar het grootste ‘gevaar’ zijn de (onkruid)zaden. Als je weet dat een paardenbloem in één seizoen duizenden zaadjes maakt en verspreidt die deels tussen jouw grind terecht komen, dan weet je wat er met je grindtuin gebeurt. En daar is bijna niet tegen op te boksen.

Groen ‘grind’, en daarmee bedoel ik diverse bodembedekkers, sluiten de bodem nagenoeg helemaal af waardoor zaailingen geen kans krijgen. De kleur is mooier en het oogt daardoor stukken vriendelijker. Het sluit de grond volledig af en verstikt bijna alle ongewenste zaailingen direct. Geen worteldoek nodig. De meeste blaadjes die ervoor zorgen dat gewoon grind er onverzorgd uitziet worden door deze laag volledig opgenomen en verteerd. En het belangrijkste: het is zeer arbeidsvriendelijk, dus wat willen we eigenlijk nog meer. En het leeft!

Enkele voorbeelden klimop, maagdenpalm, mansoor, kruipend zenegroen, Waldsteinia, Elfenbloem en Pachysandra, allemaal veel mooier en arbeidsvriendelijker dan grind.

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

Volgende week wisselvallig en niet warmer dan normaal

Volgende week wisselvallig en niet warmer dan normaal

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

Logo 1Limburg

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Een grote brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee leegstaande panden aan de Plenkertstraat in Valkenburg volledig verwoest. Alleen de gevels staan nog overeind. Vanwege instortingsgevaar worden beide gebouwen zondag gesloopt.

Programma's