Natuur en Zo: Hub Stoffels en de tuin in juni

Natuur en Zo: Hub Stoffels en de tuin in juni

Zaterdag 13 juni

In juni laat de tuin zich zien in al zijn schoonheid. Veel planten maken na de vegetatieve groei hun bloemknoppen aan en er zijn reeds planten die zo goed gegroeid zijn en gebloeid hebben, dat ze teruggeknipt kunnen worden. Bij veel vroege bloeiers is dat noodzakelijk om er voor te zorgen dat ze in hetzelfde jaar nog een keer bloeien, zoals de lupine, diascia, geranium en salvia. Deze planten kunnen dan bloeien tot oktober. De planten hebben heel veel energie gestoken in hun ontwikkeling.

Toch groeien niet alleen de planten hard, ook de insecten en de schimmels. Die zijn te verdelen in schadelijke en nuttige insecten en schimmels. Tot de schadelijke insecten behoren spint, bladluizen, rupsen, slakken, cicaden, witte vlieg en nog enkele meer. Tot de schadelijke schimmels behoren meeldauw, roest, bladvlekkenziekte, schurft. De planten proberen zichzelf te beschermen tegen deze parasieten, maar door het grote aantal of door de intensiteit kunnen ze de parasieten niet tegenhouden en hebben ze de hulp nodig van de tuinman. Daarbij is het belangrijk middelen te gebruiken die het milieu niet beschadigen. Ook beroepskwekers zoeken steeds meer naar milieuvriendelijke middelen.

Tot de nuttige insecten behoren o.a. lieveheersbeestje, zweefvlieg, gaasvlieg, oorworm, sluipwesp, bijen, egel. Van de schimmels is mycorrhiza het belangrijkst.

Een belangrijk uitgangspunt bij de bescherming tegen parasieten is het kweken van gezonde planten. Van gezonde planten is het afweermechanisme sterker. Het gebruik van te veel stikstof (N) zorgt ervoor dat de planten te zwakke cellen opbouwen. Veel liefhebbers raken in paniek wanneer ze te maken krijgen met de belagers van hun planten. Toch kan men die angst grotendeels voorkomen door gebruik te maken van bladversterkers. Ook de mogelijkheid scheppen voor nuttige insecten is belangrijk. Dat kan al door het ophangen van een insectenhotel. Is er eenmaal schade aangericht door insecten of schimmels, dan is dat vaak niet te herstellen.

Enkele hulpmiddelen ter bescherming tegen parasieten:

Meeldauw: te herkennen aan de witte aanslag op de bladeren en de knoppen. Een hulpmiddel bij de bestrijding is verse melk. Rechtstreeks van de boer of via een bio-zaak. De micro-organismen in de melk bestrijden de meeldauw en de aanwezigheid van natriumfosfaat versterkt de afweer. Concentratie water-melk is 1:8.

Tegen luizen:

…..Het regelmatig gebruiken van brandnetelgier of

…..Een mengsel van groene zeep, water, spiritus en wat koolzaadolie. of

…..Het gebruik van afwasmiddel (niet synthetisch) 5 ml afwasmiddel in 500 ml water of

…..Bij een zeer ernstige aantasting 70% water en 30 % koolzaadolie.

Een milieuvriendelijk middel tegen vretende en zuigende insecten is pyrethrum. Het is milieuvriendelijk (gemaakt van het sap van chrysantenbloemen) en werkt effectief. Nadeel van dit middel is dat het niet selectief is. Het doodt de schadelijke en nuttige insecten!

Van de planten die bloeien kan men de bloeitijd verlengen door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen, zoals de lantana. agapanthus, petunia, pelargonium en fuchsia. Ook moet men van de planten de vergeelde en verwelkte bladeren verwijderen om het ontstaan van schimmelziektes te voorkomen.

Er zijn nog meer werkzaamheden in de tuin in juni. Daar komt men achter wanneer men door de tuin loopt en de planten goed bekijkt.
Hub Stoffels

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

L1mburg Centraal: honderd jaar oude partituren gered in Valkenburg

L1mburg Centraal: honderd jaar oude partituren gered in Valkenburg

L1mburg Centraal: campings pakken de draad weer op

L1mburg Centraal: campings pakken de draad weer op

L1mburg Centraal: boeren hopen dat in oogst geen zware metalen zitten

L1mburg Centraal: boeren hopen dat in oogst geen zware metalen zitten

L1mburg Centraal: Van Rey maakte zich sterk voor rampenwet

L1mburg Centraal: Van Rey maakte zich sterk voor rampenwet

L1mburg Centraal: honderd jaar oude partituren gered in Valkenburg

L1mburg Centraal: honderd jaar oude partituren gered in Valkenburg

Pride Week: Yaël in gesprek met haar ouders

Pride Week: Yaël in gesprek met haar ouders

Logo 1Limburg

Programma's