Natuur en Zo: Column 'Snoeien op kantoor'

Natuur en Zo: Column 'Snoeien op kantoor'

Een column van Henry de Hoon:

|
Laatst hoorde ik tot mijn verbazing een snoeischaar op de gang van het Vista College in Heerlen. De campus is voorzien van prachtige groenwanden, die van buiten naar binnen doorlopen. Geregeld worden er verdorde planten vervangen, maar dat planten die het goed doen een knipbeurt van de conciërge krijgen, was nieuw voor mij. Ik weet niet of dat verantwoord is met een heggenschaar, maar mensen in de zitjes langs deze groenwanden kunnen daar nu weer zitten zonder dat een varen of aronskelk in hun nek prikt.

Kantoorgroen is helemaal in de mode en het heeft ook een aantoonbaar gunstige invloed op de mensen die er tussen werken. Ze zijn onbewust relaxter en werken geconcentreerder door. De luchtkwaliteit wordt beter en het scheelt muurverf. Maar niet iedereen is daarvan overtuigd of wil er veel geld voor betalen. Daar moest ik aan denken toen ik van de renovatieplannen voor de Tweede Kamer hoorde. De commissie die gaat over de aanstaande verbouwing verwierp een plan dat voorzag in een tropische binnentuin voor het Binnenhof. Het gaat tenslotte om belastingcenten en die moeten efficiënt worden besteed. Dus geen extravagante tierlantijnen zoals tropische tuinen, die overbodig zijn en niet in stijl met het gebouw. Het leek een redelijk standpunt, ik stelde mij al palmen en bananenbomen voor in de Ridderzaal. Hoewel het Binnenhof ooit daadwerkelijk binnentuin van een jachtslot was, passen daar geen palmbomen.

Nu had ik onlangs een rondleiding door de parlementsgebouwen en toen werd mij duidelijk dat die binnentuin had moeten komen in het nieuwbouwgedeelte, bij de bekende roltrappen in de hal naar de Tweede Kamer. De pilaren van die zogenaamde Statenpassage, zouden moeten worden gesloopt, wat ook al op veel weerstand stuitte. Maar ik moet zeggen dat ik op die locatie ineens de zin van die tropische binnentuin wel zag. De fletse Statenpassage schreeuwt om groen. Er staan kleurloze zitjes en panelen met informatie die de hal een rommelige en ongeïnspireerde aanblik geven. Er hangen losse kabels langs het plafond, levenloze lianen van de stad. Die pilaren horen bij de nieuwbouw en onttrekken het oude gebouw aan het zicht. Natuurlijk moeten er geen sloten geld worden verspild, maar ik bedacht een goedkope oplossing. Waarom geen klimplanten langs die pilaren omhoog laten gaan? Ze zouden langs de loopbrug en vide kunnen doorgroeien en een gordijn van lianen vormen. Symbolisch voor de jungle die de politiek is. Politici zouden nog wel eens dankbaar kunnen zijn als blijkt dat ze zwaaiend aan een liaan langs die vervelende journalisten onderaan de roltrap kunnen zwieren vanaf de vide. En hoeveel kosten nou een paar plantenbakken met een aantal goed gekozen planten? Zou het niet prachtig zijn als kijkers thuis de ministers en Kamerleden geïnterviewd zien tegen een achtergrond van groen? Struiken met appeltjes van oranje?

Ik ben dus helemaal om. Ik wilde al een referendum voorstellen over de tropische binnentuin bij ons parlement, maar ach, het referendum hebben ze net afgeschaft. Dus die Tuin der Lusten zal er wel nooit komen. Misschien moet ik de ministers eens uitnodigen naar het Vista College te komen, dan worden ze vast jaloers.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's