Natuur en Zo: Column Rob van der Linden over Ineke Greve

Natuur en Zo: Column Rob van der Linden over Ineke Greve

Te gast in Natuur en Zo was columnist Rob van der Linden. Hij eert met zijn column de onlangs overleden Ineke Greve.

Zij was bekend vanwege haar tuinen bij Huis de Dohm in Welten en ook regelmatig te gast bij wijlen Ger Houben in zijn radioprogramma Limburgs Land.

|
‘Mij werd de kans gegeven om, met vallen en opstaan, een tuin te mogen maken waarin mijn gevoelens zijn vastgelegd.’ ​Ineke Greve

Maart 2009

Beste Rob,

We wachten hier met spanning op de echte lente, wat gaat het toch traag. Ik heb behoorlijk wat vorstschade, dubbel verdrietig omdat het het laatste jaar voor de bezoekers is. Het zal vreemd zijn na 30 jaar activiteiten.

Tuingroet Ineke Greve

Het bovenstaande berichtje kreeg ik enkele weken geleden via de ‘digitale postbode’. Het laatste jaar. Een triest bericht. Ik open de grote poort en loop het voorplein op. De twee Jack Russells komen blij aangerend en laten zich aaien. Even later stuiven ze blaffend en grommend weg richting poort. Het geluid van de brievenbus is ze niet ontgaan en ik ben ervan overtuigd dat de postbode blij is dat de poort weer dicht is. De tuinen van Ineke Greve, gelegen rondom Huys de Dohm, zijn de afgelopen decennia een begrip geworden. Bekend, nee, beroemd door heel Nederland en ver daarbuiten. De tientallen tijdschriften, zowel nationaal als internationaal, getuigen hiervan.

De afgelopen jaren zijn enkele van haar tuinen sterk vereenvoudigd, onder andere om een en ander wat arbeidsvriendelijker te maken. Maar ook een sterk verlangen naar eenvoud deed haar hiertoe besluiten. ‘Less is more’. De witte tuin, waar ooit meer dan honderd verschillende plantenvariëteiten floreerden wordt nu nog maar bevolkt door slechts vier soorten. Prachtig, deze strakke eenvoud.

Ik tref haar aan bij de kas, alweer druk in de weer, samen met de vaste kring vrienden, want dat zijn het door de jaren heen geworden. “Er is heel veel bevroren”, beaamt ze nogmaals. Er wordt getwijfeld wat te doen met de euphorbia die zich jaren geleden zelf heeft gezaaid in de blauw-gele tuin. Hij ziet er troosteloos uit. Hij kan zich misschien herstellen maar dat zal lang duren. “Dit laatste jaar wordt overweldigend, het allermooiste jaar.”, zegt Ineke.Toch blijft het een vreemd idee, dit laatste jaar.

Het huidige huis werd gebouwd op de plaats waar een klein jachtslot had gestaan. Het dateert uit 1647. Een groot deel van zijn bestaan heeft het dienst gedaan als boerderij. Toen Ineke in 1980 vanuit Brabant naar Heerlen verhuisde bestond de tuin grotendeels uit weide. De twee grote notenbomen in de stille tuin, en de lindes op het voorplein stammen nog uit die tijd. Mee en mee worden er stukken ‘ontgonnen’ en zo ontstaat de tuin, kamer na kamer, tot het juweeltje dat het nu is. Huys de Dohm is onvoorstelbaar zonder deze tuinen en hun ontwerpster.

De eerste keer dat ik haar tuin bezocht moet in de tweede helft van de jaren tachtig zijn geweest, dus al weer meer dan twintig jaar geleden. Gewapend met foto- en videocamera bewaarde ik de beelden als inspiratiebron voor thuis. De tuinen waren nog niet ‘compleet’ maar dat wist ik toen nog niet. Er kwam steeds meer tuin bij. En ik bleef filmen en fotograferen, hoewel ik het wel moeilijk vond met de grote aantallen bezoekers. Ik wilde, zoals iedereen, foto’s zonder mensen.

Op 9 april 1997 gaf Ineke een lezing, Tuinieren Met Volle Overgave. Na de lezing gaf ik haar een deel van het filmmateriaal dat ik in de loop van de jaren had gemaakt. Omdat de tuinen continue veranderen was ze blij met dit ‘oude’ materiaal. De oude ijzeren kas, waarvan op een gegeven moment de ruiten door de roest kapot sprongen, stond er mooi op. Vanaf dat moment had ik ‘carte blanche’ om te fotograferen en te filmen, hetgeen ik nog steeds zeer op prijs stel. In zo’n paradijs is altijd wat te zien. Zelfs op een regenachtige dag schijnt er nog de zon. Vele honderden foto’s en uren film bracht dit voort waarvan nog een groot deel gemonteerd moet worden.

De stilte wordt doorbroken door een schel belgeluid. Het is tien uur en de koffie is klaar. In de oude keuken drink ik een kopje mee. Besproken wordt wat er nog allemaal moet gebeuren. In een hoek, in hun mandje, zijn Betsy en Sophie, de hondjes, verwikkeld in een heftige discussie. De tuin moet dit jaar schitteren als nooit tevoren. Ineke wil de bezoekers, die haar zoveel warmte en lieve reacties hebben gegeven de afgelopen dertig jaar en die dit jaar toch afscheid moeten nemen, niet teleur stellen. Sterker nog, de tuin zal mooier en indrukwekkender zijn dan de voorgaande jaren. En ook ik ben hiervan overtuigd.

Na de koffie maak ik een laatste rondje door de tuin. Jean heeft de euphorbia net uitgegraven. Het zojuist onder de koffie opgelegde vonnis pakt ongunstig voor hem uit. Na alle jaren dat hij heeft staan pronken zal hij deze laatste openstelling niet meer meemaken. Maar, goed nieuws, een nieuwe generatie wolfsmelkplantjes staat al klaar om te worden geplant en zal dit gat snel vullen.

Waarschijnlijk heb je de tuinen van Huys de Dohm wel eens bezocht. Sinds enkele jaren is er ook in het voorjaar een openstelling. Een totaal andere tuin waarin al het beginnend leven, frisse groen en vrolijke kleuren je blij maken dat de winter weer voorbij is. Bekijk de tuinen in beide settings. Laat deze laatste kans niet voorbij gaan!

Deze laatste kans had je ruim elf jaar geleden, begin 2009. Toen schreef ik dit stukje. De tuin werd tijdens die laatste openstellingen door zeer velen bezocht. Vorige week overleed Ineke Greve. Met een warm gevoel denk ik aan haar terug en aan de uren die ik rondzwierf door haar tuin.

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 3

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 3

Muziekfabriek 2021: Damiën van Elburg

Muziekfabriek 2021: Damiën van Elburg

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 6

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 6

Óngerwaeg en 't leeve in Ell

Óngerwaeg en 't leeve in Ell

AvondGasten Europa: meepraten over toekomst Europa, maar hoe dan?

AvondGasten Europa: meepraten over toekomst Europa, maar hoe dan?

L1mburg Centraal - 22 juni 2021

L1mburg Centraal - 22 juni 2021

Logo 1Limburg

Programma's