Natuur en Zo: Column Rob van der Linden - Kamers vrij

Natuur en Zo: Column Rob van der Linden - Kamers vrij

De column van Rob van der Linden uit Natuur en Zo op L1 Radio.

|

Kamers vrij

Wat lijkt de vakantie al weer lang geleden. Lange hete dagen, zwoele avonden. Genietend van ’niets moet, alles mag’, allemaal onder de mediterrane zon. Het is al weer jaren geleden. Je vergeet bijna hoe leuk dit was.

Een paar weken geleden leek de lente echt zijn intrede te willen maken maar, april doet wat hij wil. En dat hebben we geweten. Winterse taferelen die meer aan Kerstmis dan aan Pasen deden denken.

Meer nog dan anders verlangen we nu naar die zuidelijke zon. Nog even en dan komen de vakantiegidsen weer op tafel, op zoek naar een kamer, een chambre d’hôtes voor dit jaar misschien? Ik weet niet hoe de regels dan zijn. Of anders zeker volgend jaar, een leuk pensionnetje of hotelletje?

Maar mijn hotelletje is een stuk kleiner. Het heeft wel héél wat kamers. De bouw ervan heeft ook heel wat minder gekost. Het werd leeg, zonder bewoners opgeleverd.

De laatste zonnestralen schijnen door de dakplataan en geven een mooi licht op een ander hotelletje. Een bijenhotel. Bij een lezing van de regionale afdeling van Groei en Bloei, een vereniging van en voor ‘groenliefhebbers’, kocht ik een aantal loten. Tot mijn verbazing won ik dit keer iets, en wel een hotel! Het klinkt duur, net als bij monopoly. Een hotel op de Kalverstraat, € 100.000,- . Maar mijn hotelletje is een stuk kleiner. Het heeft wel héél wat kamers. De bouw ervan heeft ook heel wat minder gekost. Het werd leeg, zonder bewoners opgeleverd. Als je je nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen kijk dan straks bij L1, op natuur en zo.

De laatste jaren wordt veel meer gekeken naar de samenhang in de natuur. Biodiversiteit is belangrijk. En insecten spelen hierin een heel belangrijke rol. Het belang van dit samenspel wordt steeds meer onderkend. In het najaar laten we de tuin steeds meer met rust. Het winterklaar maken, waarbij een tuin bijna helemaal gestript wordt, gebeurt alleen nog door de ‘oudere’ generatie, die vindt dat de tuin netjes de winter in moet gaan. Op die manier worden veel overwinteringplaatsen opgeruimd. Het hele dierenleven, en ook vaak de planten, zijn veel meer gebaat bij de ‘rommelige’ wintertuin, waar wél voldoende schuilplaatsen en voedsel te vinden zijn.

Een vrouwtjesbij maakt in een bamboestok verschillende cellen met daarin een eitje, wat pollen en wat nectar voor de larf. En het nageslacht is zeker gesteld!

Het bijenhotel speelt ook in op deze visie. Buiten de bekende honingbij zijn er nog honderden andere soorten bijen in Nederland te vinden. Solitaire bijen. Wilde bijen. Bijen trouwens, die zelden steken. Bijen die een belangrijke rol spelen bij de bevruchting van de planten in jouw tuin. Door de achteruitgang in de flora en nestgelegenheden worden veel soorten in hun voortbestaan bedreigd. Een bijenhotel helpt. Mijn bijenhotel bestaat uit een groot aantal holle bamboestokken. Een vrouwtjesbij maakt in een bamboestok verschillende cellen met daarin een eitje, wat pollen en wat nectar voor de larf. En het nageslacht is zeker gesteld! 

Een bijenhotel is ook heel goed zelf te maken.

De uitvoering die ik won ziet er mooi uit; keurig houten kastje, zinken puntdakje. Dit is natuurlijk niet noodzakelijk. Een bijenhotel is ook heel goed zelf te maken. Een aantal bamboestokken, ingekort tot 10 cm, worden samengebonden. Eventueel ook in een kistje. Eén kant moet dicht zijn. Wat je ook kunt gebruiken is een blok hout waarin je met een houtboor diverse gaten boort. Zorg ervoor dat het op een droge plaats wordt opgehangen of maak anders een of ander dakje erboven zodat er geen regen in de stokjes of gaten kan lopen. Hang het bij voorkeur op een zonnige plaats en je kunt al snel de eerste bewoners verwelkomen.

Vanuit een ooghoek voel ik dat de zon reflecteert op het zinken dakje. Ik neem een kijkje dichterbij en zie dat een groot aantal van de bamboestokjes al bezet is. Maar een aantal van de ‘kamers’ is nog vrij. Met een volgende vakantie ‘en France’ in gedachte, denk ik het bordje ‘Chambres Libres’ er zelf bij.

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Elke zondag is er Natuur en Zo op L1 TV, om 18:00, 19:00 en 21:00.

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

AvondGasten: corona in Limburg - gedrag en versoepeling coronamaatregelen

AvondGasten: corona in Limburg - gedrag en versoepeling coronamaatregelen

L1mburg Centraal - 11 mei 2021

L1mburg Centraal - 11 mei 2021

Hemelvaartsdag 13 mei bij L1: een zinderende voetbalmiddag op visual radio

Hemelvaartsdag 13 mei bij L1: een zinderende voetbalmiddag op visual radio

De L1mbo Top 100: wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

De L1mbo Top 100: wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

L1mburg Centraal: geen Limburgs Mooiste dit jaar

L1mburg Centraal: geen Limburgs Mooiste dit jaar

L1mburg Centraal: Jessica Blaszka stopt met worstelen op hoog niveau

L1mburg Centraal: Jessica Blaszka stopt met worstelen op hoog niveau

Logo 1Limburg

Programma's