Natuur en Zo: Column Rob van der Linden - Huis en Kat

Natuur en Zo: Column Rob van der Linden - Huis en Kat

Zaterdag 8 februari 2020

De column van Rob van der Linden - Huis en Kat

|
We hebben allemaal dieren in onze tuin. Gewild dan wel ongewild. Leuke dieren, vervelende dieren. Schadelijke dieren en nuttige dieren. Slakken, luis, spint en andere sappige-plant-vretende monsters, en egels, kikkers, vogels enzovoort die ons hier weer van verlossen. En als alles goed in evenwicht is zullen we van het een en ander niet veel merken.

Een andere categorie zijn de dieren die we zelf houden. Dieren die zich goed hebben aangepast aan de mens. Gedomesticeerd zoals dat sjiek heet. Alle soorten vee, huisdieren, konijntjes, cavia’s, kanaries en noem maar op. Maar er is één uitzondering, de Felis domestica, ofwel de huiskat. Bij de kat is het juist andersom; de mens heeft zich goed aangepast aan de kat.

We hebben altijd katten gehad. Sinds jaar en dag lopen ze bij ons door huis en tuin. Een kat is het meest geweldige huisdier dat er is. Daar kan geen hond tegenop. Elke kat is verschillend, ieder karakter is anders. Al onze katten hebben altijd gedaan waar ze net op dat moment zin in hadden. Wilde hij of zij naar buiten? Dan maakte ik de deur open. Datzelfde deed ik als poeslief twee minuten later weer naar binnen wilde. En even later weer naar buiten? OK dan maar weer. Maar als ze ’s avonds na een vermoeiende dag van slapen, slapen en nog eens slapen écht naar buiten moesten, waren ze niet vooruit te branden. Als ze het op tijd in de gaten hadden, doken ze in een hoek of onder een stoel. Na vijf minuten gaf ik het dan maar op. Weer gelukt! Lekker warm binnen die nacht. Maar tijden veranderen. Het probleem is opgelost met het een paar jaar geleden gemonteerde kattenluikje. Ze kunnen ze nu zelf bepalen wat ze willen.

Maar voor menig tuinliefhebber zijn katten een bron van eeuwige ergernis. Als er ergens een open stukje grond is, liefst nét los geharkt en als het even kan nét beplant met nieuwe eenjarigen, dan zal poes laten zien dat hij ook kan tuinieren. Er wordt bemest, gesproeid, geharkt, water gegeven, kortom alles wat nodig is. Alleen valt het resultaat van deze ijver niet altijd in goede aarde. En dat is heel begrijpelijk. Afgelopen week vroeg me weer iemand of ik geen oplossing wist voor dit probleem. Natuurlijk ben ik hier zelf al jaren mee bezig, want ook ik vind het erg als ik door Mika’s vlijt van mijn net geplante Vlijtige Liesjes een dag later bijna niets meer terug vind.

Mijn advies. Leg een sprinklerinstallatie met bewegingssensoren aan om de hele tuin. Probleem opgelost. Dit is natuurlijk een grap, hoewel ik dit één keer echt ben tegengekomen. Katten houden niet van water dus met een gevulde gieter bereik je hetzelfde. Als je hem betrapt tenminste.

Zorg ook dat de bodem zoveel mogelijk begroeid is. Waar planten staan wordt minder gegraven. Maak ook de grond niet telkens los. Dit is de kat op het spek binden. Een poes kan geen ‘nee’ zeggen tegen zo’n heerlijk los geharkt bloembed. Als hij op een bepaalde plek wél mag ‘tuinieren’ zorg dan dat de grond daar regelmatig wordt los gemaakt.

Heb je nieuwe planten gezet, en de grond is los, leg hier dan dunne berkentwijgen over- en omheen. Poezen voelen niet graag iets aan hun pootjes en ze zullen dit bedje dan ook met rust laten. Maar sommige kunnen de verleiding, ondanks de takjes, toch niet weerstaan. Dan is zwaarder geschut vereist. Satéprikkers! Verspreid die tussen de planten, met de punt recht omhoog natuurlijk.

Een kat die daar ‘schijt’ aan heeft ben ik nog niet tegengekomen. En als het hem toch een keer lukt om, ondanks dit mijnenveld, alles om te ploegen, en ik zie dan dat lieve snoetje, die oortjes, en kijkt hij me achteraf met die eigenwijze oogjes aan, dan denk ik: “Waar maak ik me eigenlijk zo druk om”.
Rob van der Linden

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

L1mburg Centraal - 5 augustus 2021

L1mburg Centraal - 5 augustus 2021

L1mburg Centraal: UM-afdeling voor diversiteit en inclusiviteit

L1mburg Centraal: UM-afdeling voor diversiteit en inclusiviteit

Pride Week: Manos

Pride Week: Manos

L1mburg Centraal: chaos bij Roda JC: Van As aan kant gezet, Wismans stapt op

L1mburg Centraal: chaos bij Roda JC: Van As aan kant gezet, Wismans stapt op

L1mburg Centraal: inloopspreekuur voor vragen en hulp na watersnood

L1mburg Centraal: inloopspreekuur voor vragen en hulp na watersnood

L1mburg Centraal: Guido Görtzen en de reünie van het gouden volleybalteam

L1mburg Centraal: Guido Görtzen en de reünie van het gouden volleybalteam

Logo 1Limburg

Programma's