Natuur en Zo column: Het superwarm-zomer-tuin-gevoel

Natuur en Zo column: Het superwarm-zomer-tuin-gevoel

In de Natuur en Zo van 27 juli was columniste Hanneke Schreiber te gast. Zij heeft het in haar column over het superwarm-zomer-tuin-gevoel. Het feit dat alles in de tuin tot stilstand komt bij grote hitte.

|
Het is zomer in Limburg. De hele afgelopen week was het boven de 35 graden en dan valt de tuin stil. Er is niets te doen, en als er al wat te doen zou zijn, dan is het veel te warm om me in te spannen. Het enige waar ik energie in stop is het nadenken over de strategie van het watergeven. Op zulke dagen is het een heuse sport om dat zo min mogelijk te doen, zonder dat de planten en bomen doodgaan.

Door de hitte en de droogte groeit het gras in mijn Vijlense tuin niet meer. Dat scheelt behoorlijk in het maaiwerk. En ook komen er veel minder bloemen tot ontwikkeling dan normaal het geval is. De trage rijping van de vruchten - de Japanse wijnbessen, de vlierbessen, de druiven en de appels - is de enige beweging die ik ontwaar.
Van mij mag het, die stilstand. Het past bij de tijd van het jaar. Het is immers vakantietijd en er is geen betere plek om al luierend je zomervakantie te vieren dan in de schaduw van je eigen tuin.

Vorige zomer hoorde ik een nieuw woord. Het was het woord ‘zomerkijken’ en ik vind het een bijzonder mooi woord. ‘Zomerkijken’ houdt in dat je de tijd neemt om te observeren. Achteroverleunend in een luie stoel onder een boom, met natuurlijk een glaasje fris in de buurt, geef je je over aan hetgeen er voor je oog komt: de bladeren aan de bomen, de wolken, de insecten, de vogels, de bloemen. Noem het zen, noem het mindfullness, noem het meditatie, noem het onthaasten, noem het lummelen, noem het wat je wil. Waar het om gaat is dat de haast verdwijnt en dat je de tijd neemt voor iets waar je de rest van het jaar geen tijd voor hebt. Het verstand gaat kortstondig op nul en de warme dagen zijn perfect daarvoor.

Mijn hond Kiek is bijzonder goed in zomerkijken. Het is verbluffend om haar bezig te zien. Ze is zo goed dat ik een beetje jaloers op haar ben. Net als vorige jaar heeft ze een speciale plek voor dat zomerkijken, achter in de tuin, waar de plukbloemen staan. Tussen de goudsbloemen en de strobloemen bevindt zich een vierkante meter Coreopsis verticillata, ook wel meisjesogen genoemd. Het is een dichte, mooie bos, zo’n vijftig centimeter hoog, en hij geeft al een maand lang een zee aan gele bloemen. Er komen massa’s insecten op af, met name bijen.

En wat doet Kiek? Vanaf het pad duikt ze heel voorzichtig tussen de soepele stengels van de Coreopsis en gaat dan doodstil midden in de bos staan. Kiek is een zwarte teckel, ze staat laag op de poten en dus verdwijnt ze helemaal. Vervolgens doet ze niets anders dan staan en kijken. Kijken naar een spinnetje. Een luisje. Een bijtje. Een kevertje. De wereld valt stil en de tijd tikt weg. Na een minuut of tien zie ik even iets bewegen. En na nog weer vijf minuten komt ze in trance aan de andere kant uit de bos coreopsis tevoorschijn. Ze loopt een rondje om het perk heen en dan begint ze van voor af aan. Het is een heus ritueel.
Hup, daar gaat ze weer, ze duikt in de bos meisjesogen en geeft haar eigen meisjesogen de kost. Eén en al fascinatie voor het allerkleinste dat de tuin te bieden heeft. Uren en uren heeft ze de afgelopen tijd zo doorgebracht.

En ik, op mijn beurt, zit op de tuinbank en kijk naar Kiek. Vanaf de bank observeer ik in alle stilte degene die observeert. In de vakantie kan ik dat heel lang volhouden. En ergens, ver boven onze hoofden, zweeft vast wel de een of andere satelliet die op zijn beurt naar mij kijkt. Ziedaar het droste-effect.

De Coreopsis zal nog een paar weken bloemen geven, maar dan is de bloei afgelopen. Insecten zullen op zoek gaan naar andere planten en ik ben benieuwd wat Kiek dan gaat doen. De zomer is nog niet voorbij, dus er is nú nog tijd om te lummelen.
Hanneke Schreiber

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's