Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Wild

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Wild

Zaterdag 2 november 2019

De column van Henry de Hoon - Wild - van zaterdag 2 november:

|
Na afloop van mijn vorige column voor Natuur en Zo ging ik een fototentoonstelling in Museum aan het Vrijthof bekijken. Dit was het levenswerk van Jimmy Nelson, die de hele wereld is afgereisd om natuurvolkeren te fotograferen. In een tijdsperiode waarin het hele internet vol staat met kiekjes lijkt een fototentoonstelling een overbodig geworden bezigheid, maar niets is minder waar. Dan zie je nog eens wat fotografie ook kan zijn en wat al die selfies en vakantiekiekjes niet zijn.

Ik zag indringende portretten van mensen die nog nooit een telefoon hebben gezien en niet weten wat elektriciteit is. Ze bestaan nog, die zogenaamde wilden en ze leven in en met de oerbossen, waarvan we weten dat die in een hoog tempo verdwijnen door de activiteiten van de mensen die zogenaamd niet wild zijn.

De foto’s hingen in het 18e-eeuwse gebouw van het voormalige Spaans Gouvernement en het contrast met de kleurig uitgedoste natuurmensen kon niet groter zijn. Trots en vol zelfvertrouwen stonden deze mensen op de foto, met prachtige creaties in hun kleding en hoofdtooien van alles wat ze in de natuur vonden. Het riep een gevoel van ontroering en melancholie op terwijl ik daar in dat stille museum rondliep, met geblindeerde ramen en het winkelend publiek van Maastricht ver weg op de achtergrond. Want het maakte duidelijk hoe ver wij eigenlijk van de natuur zijn komen af te staan.

‘Hadden ze ons maar wild gelaten’ is een tamelijk versleten uitdrukking. De vraag is of alles rozengeur en maneschijn is als je in het oerwoud woont. Want wat als je erg ziek wordt of je op een keer niets meer te eten hebt? Maar er lijkt wel een natuurlijk evenwicht te bestaan omdat de natuurvolkeren om te beginnen al gezonder zijn door hun levenswijze en er geen voedseltekort dreigt omdat ze de natuur niet met alle technologische middelen leegroven, zoals wij dat doen. De vraag is waarom zij dat niet doen en wij wel. Uiteraard speelt klimaat een rol. Het is geen toeval dat de meeste technologie komt van koude werelddelen waar mensen veel binnen zitten en niks beters te doen hebben dan dingen te bedenken die het leven comfortabeler maken. Het begint met een paraplu en het eindigt met internet. Cultuur is besmettelijk, want op één foto was de zogenaamde beschaving doorgedrongen: schaars geklede krijgers liepen rond met machinegeweren.

Er kwam nog een gedachte in mij op toen ik naar die mooi versierde mensen keek: dieren doen dit niet. Zelfs de paradijsvogel, die gekleurde steentjes of veertjes verzamelt, doet dat om vrouwtjes te lokken, niet om zichzelf mooier te maken. Hoe komt het dat wij onszelf graag versieren en geen enkel ander dier dat doet? Zelfs mensapen, die zichzelf tot op zekere hoogte herkennen in een spiegel, versieren zichzelf niet. Daarom denk ik dat mensen met die uitbundige uitdossing ook de rijkdom van de natuur vieren, een abstract begrip dat andere dieren niet kennen. Misschien is er dan toch nog hoop voor de planeet. Want als we de rijkdom van onze planeet zo uitbundig vieren, dan willen we die rijkdom toch niet verloren laten gaan.

De titel van de tentoonstelling was 'Before it passes away', omdat dit misschien allemaal spoedig is verdwenen. Toch verliet ik met een positief gevoel het museum. Het was voor mij vooral een loflied op het leven. Er was door deze foto’s bij mij ineens een verloren weg teruggevonden. Niet dat we weer wild moeten worden en allemaal in de jungle gaan wonen, maar het indringende beeld van waar wij vandaan komen, brengt het besef dichter bij dat wij de harmonie met de natuur moeten terugvinden. Want het kan, ik heb het gezien. En u kan het ook nog zien tot en met half maart.
Henry de Hoon

Meer informatie over de tentoonstelling Before it passes away vind je hier

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's