Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Verborgen groen

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Verborgen groen

Zaterdag 1 juni 2019

De column van Henry de Hoon - Verborgen groen - van zaterdag 1 juni:

|
Toen ik de presentator van dit programma vertelde dat ik in Londen was geweest en daar ook veel groen had gezien, maakte hij een opmerking die ik vaker hoor, namelijk dat hij niet de indruk had dat Londen zo groen is. De meeste mensen zien vooral de toeristische trekpleisters, zoals Trafalgar Square, Piccadilly Circus en Oxford Street. Toegegeven: daar zie je geen groen. Maar als je London vanuit de lucht bekijkt, blijkt dat liefst 47% van de stad groen is. Londen heeft 8 miljoen bomen, bijna een boom per inwoner en de stad is daarmee een urban forest te noemen.

Het groen zit overal verstopt, je gaat het zien als je er vaker komt en weet waar het te vinden is. Het zijn bijvoorbeeld de talloze square gardens, niet opvallend als je er langs loopt met je plattegrond, op zoek naar een museum. Soms alleen toegankelijk voor bewoners, maar vaak kan je er ook wél in en zijn het heerlijke toevluchtsoorden, waar veel vogels en andere dieren leven, zo maar midden in de stad. Ze zijn bijna op elke straathoek te vinden.

Dan zijn er de parken en de kerkhoven. Die vormen de grootste groene plekken. Soms gigantisch, zoals High Gate Cemetery of Kensal Green, maar ook heel klein, zoals het prachtige St. Pancras Old Church kerkhof dat ik in april pas ontdekte. Ik loop al jaren langs die straat, vlakbij het St. Pancras station waar de Eurostar aankomt, en heb nooit geweten dat op slechts vijf minuten lopen dit delicate kerkje en kerkhof ligt met prachtige oude bomen en vol historische wetenswaardigheden. Zo staat daar niet alleen een graftombe waarvan de vorm model heeft gestaan voor de traditionele Britse telefooncel, maar ook een boom die over tientallen grafstenen is heen gegroeid. Het is de Thomas Hardy Tree, vernoemd naar de Engelse schrijver die daar in zijn jonge jaren werkte als architect en de opdracht kreeg iets met de oude grafstenen te doen, die moesten wijken voor de nieuwe spoorweg. Hij kwam op het idee om de grafstenen om een lindeboom heen te zetten, als een soort monument, en de boom is er in twee eeuwen tijd volledig mee vergroeid.

Onder de parken zijn hele bekende, zoals Regent’s Park en de botanische Kew Gardens. Maar ook talloze kleinere en onbekende parken, waar bijzondere dingen zijn te zien. Zo staan de oudste beelden van dinosauriërs opgesteld in Crystal Palace Park. Ze dateren van 1852, toen mensen voor het eerst gefascineerd raakten van prehistorische vondsten. Een niet onbelangrijk deel van die 47% groen zijn de tuintjes achter de huizen en hotels.

Mijn hotel staat in Gower Street, niet ver van het British Museum. De hele straat is hotel en alle panden hebben een behoorlijke tuin. Wilde vossen springen over de tuinmuren en het vogelkoor in het voorjaar is indrukwekkend. Verder zijn er veel burgerinitiatieven, vrijwilligers die een stukje grond omtoveren in een ecologische tuin, midden in de stad. Zo kan je kikkers horen in de theaterbuurt West End, of tomaten plukken op de woonboten bij Tower Bridge. Het is even zoeken, maar dan is het des te leuker als je ze vindt, die verborgen, secret gardens, waar je je bevoorrecht voelt dat jij het weet en die andere toeristen niet. Nou ja, nu weet u het ook.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's