Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Straattegeltuintjes

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Straattegeltuintjes

Zaterdag 5 juni 2021

De column van Henry de Hoon - Straattegeltuintjes

|
Dit is een oproep om vandaag nog stoeptegels uit de stoep te rukken. Nee, niet uit protest of vandalisme, maar als begin van een straattegeltuin.

Misschien is het inbeelding, maar ik zie weer veel meer straatgeltuintjes dan een jaar of vijf geleden. In mijn woonplaats Heerlen zie ik in mijn wijk alleen al talrijke kleurrijke uitspattingen die variëren van een simpel statement, zoals één enkele blauwe Hibiscus, die als een wolk over de stoep hangt, tot een geadopteerd perkje rondom een boom van de gemeente, dat liefdevol is beplant met perkplantjes. In Maastricht zie je, als je vanaf het station door Wijck wandelt, bonte straattegeltuintjes met zonnebloemen, klimplanten en kruiden. Dan heb ik het nog niet over het prachtige straattuintje aan de St. Hiliarius steeg, dat nog een rol speelt in Flikken Maastricht.

Je zou denken, het straattegeltuintje is weer helemaal terug van weggeweest. Of misschien was het nooit helemaal weg, sinds het zijn opmars maakte in de zeventiger jaren. Toen verrezen ze vooral in de grote steden.

Daarna werden tuinen ineens plekken om te barbecueën en grote oppervlakten werden betegeld. De gewone tuin werd eigenlijk één grote straattegeltuin, maar dan in negatieve zin. Toen volgde weer de vergroening van de steden. Oftewel de ‘ontharding’ van de stad. Regenwater moest beter kunnen wegstromen en verloederde wijken hadden er baat bij als bewoners zelf verantwoordelijk werden voor een mooiere aanblik van hun straat en wijk. Gemeenten moedigen bewoners aan om hun wijk te vergroenen en geven op hun websites tips en aanbevelingen voor straattegeltuintjes. In Groningen is er zelfs een zogenaamde tegeltaxi, die gratis afgedankte tegels komt ophalen.

De stoep mag nooit zodanig onderbroken worden dat mensen kunnen struikelen of in overhangende takken blijven hangen. Maximaal 30 cm. bij een normale stoepbreedte. Ook bij het graven even opletten: je wil er niet meteen een vijver bij omdat je op een waterleiding stoot. Niet alle planten zijn geschikt. Sommige gevelplanten worden snel reusachtig en zijn moeilijk in bedwang te houden. Zoals de trompetklimmer, die mijn vader eens tegen de gevel plantte en de zomer erna in de schoorsteen zat.

Hondjes die op hun dagelijkse ronde ineens een straattegeltuin tegenkomen, zijn op een hele andere manier enthousiast dan hun baasje. Ik zag dan ook al de eerste anti-hondenpoepbordjes. Ik zag zelfs iemand die aardbeien in de straattegeltuin kweekte, wat ik nogal roekeloos vond. Alhoewel: welke voorbijganger zou de eerste rijpe aardbei durven plukken, zo vlakbij het raam, met het risico dat iemand vanachter het bankstel uitspringt en je betrapt?

De simpelste straattuin die ik tegenkwam was een bak met mos om sigaretten in uit te duwen en een stoel ernaast. En een plastic papegaai om de boel wat op te fleuren. Een twijfelgeval, want is dat nog een straattegeltuin?

Er is één geval bekend van iemand die een vleermuis in zijn straattegeltuin te logeren kreeg. Zolang die geen Coronaklachten heeft, is daar niets mis mee. Integendeel: die vangt de muggen weg. Er is dus alle reden om vandaag nog naar buiten te gaan en die stoeptegel eruit te trekken. En dan begint het avontuur.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

L1mburg Centraal: NK Wielrennen dag 2

L1mburg Centraal: NK Wielrennen dag 2

L1mburg Centraal: Bijzondere kast Arcen

L1mburg Centraal: Bijzondere kast Arcen

L1mburg Centraal: Romeinse pluktuin Heerlen

L1mburg Centraal: Romeinse pluktuin Heerlen

L1mburg Centraal: Lichaam Jürgen Conings gevonden in Dilserbos

L1mburg Centraal: Lichaam Jürgen Conings gevonden in Dilserbos

L1mburg Centraal: Max Verstappen vanaf poleposition in Frankrijk

L1mburg Centraal: Max Verstappen vanaf poleposition in Frankrijk

L1mburg Centraal: Falco Cremers in finale CommunicatieTalent 2021

L1mburg Centraal: Falco Cremers in finale CommunicatieTalent 2021

Logo 1Limburg

Programma's