Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Stappen tellen

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Stappen tellen

Zaterdag 5 december 2020

De column van Henry de Hoon - Stappen tellen

|
Elke lange weg begint met de eerste stap, dat weet iedereen. De eerste stap is tegenwoordig vaak het installeren van een stappenteller. Zeker sinds de coronacrisis, waarbij veel mensen rondjes gingen lopen om fit te blijven, werd de stappenteller steeds populairder. Terwijl de stappenteller er al heel lang is. Ik kreeg er namelijk eentje van mijn vader voor mijn 44ste verjaardag en ik ben nu 61. Tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik mijn stappenteller nooit heb gebruikt. Ik schaam mij een beetje, dat ik het cadeautje van mijn vader destijds niet zo zag zitten. Ik had er nog nooit van gehoord en ik dacht: waarom moet ik weten hoeveel stappen ik heb gezet? Het gaat toch om de wandeling!

Maar na alle berichten op sociale media over hoeveel stappen iedereen wel niet heeft gezet, vroeg ik mij af of ik het ding nog kon vinden, dat ik 17 jaar geleden ergens heb weggelegd. Ik kon hem niet wegdoen, daarvoor was de goede intentie van mijn vader toch te kostbaar. Na een zoektocht in lades, doosjes vol oude batterijen en computeronderdelen, vond ik dan inderdaad mijn nooit gebruikte, zo goed als nieuwe stappenteller uit 2004 terug. Een van de eerste, neem ik aan, ik herinnerde mij toen dat mijn vader het als ‘iets nieuws’ aanprees. Het deed een beetje pijn toen ik mij ineens weer herinnerde dat mijn vader na een paar weken vroeg of ik hem nog steeds niet had uitgeprobeerd. Ik had destijds net een hoop problemen met mijn computer en had absoluut niet mijn hoofd staan naar nog meer nieuwe techniek waar ik een handleiding voor moest lezen. Ik had geen smoezen meer waarom ik de stappenteller nog even niet uit de verpakking had gehaald en echt, heus binnenkort zou gaan uitproberen. Zoveel weken na mijn verjaardag was het ook niet meer vol te houden dat ik brandde van nieuwsgierigheid naar de nieuwe gadget. Ik zag aan het teleurgestelde gezicht van mijn vader dat hij snapte dat zijn cadeau geen schot in de roos was geweest.

Nu stond ik daar, met de nog ongeopende verpakking en het was even alsof ik alsnog een cadeautje van mijn vader kreeg, namelijk de herinnering aan hoe hij zijn best had gedaan een geslaagd cadeau voor mij te vinden. En nu, 17 jaar later, tijdens een internationale crisis waarvan hij zich nooit een voorstelling had kunnen maken, was dat toch nog gelukt. Met de stappenteller die ik toen niet zag zitten, deed ik nu een stap terug in de tijd.

En daar liep ik dan het bos in, met mijn cadeau uit 2004 aan mijn gordel en was verbaasd hoeveel ik had gelopen toen ik thuis kwam. Ik kan het mijn vader niet meer vertellen, maar dat geeft niet. Ik weet dat hij zou hebben gelachen als hij me had gezien en verbaasd maar blij dat ik zijn cadeau al die tijd had bewaard tot het prefecte moment.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1. Meer Natuur en zo op L1.nl/NatuurenZo

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

Logo 1Limburg

Programma's