Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Onthaasten

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Onthaasten

Zaterdag 3 april 2021

De column van Henry de Hoon - Onthaasten

Een van de welkome veranderingen tijdens de lockdown vind ik het onthaasten bij het wandelen. Mijn dagelijkse wandelingen maak ik meestal alleen. Heel anders dan die wandelingen met een goede vriend of collega, waarbij je alleen maar praat en ineens weer bij de auto staat zonder dat je iets gezien hebt van de omgeving. Of dat uitputtende gejakker bij de personeelswandeling, heel goed bedoeld, maar in een tempo dat zeker tot fouten zou leiden als we dat aanhielden bij het werk. In plaats van wandelen, zou ik het stilstaan willen propageren.

In mijn eentje sta ik soms wel een kwartier of nog langer stil in het bos, omdat er zoveel te zien is. Boomstronken met grillige vormen, bekleed met groen velours van mos, schimmels en paddenstoelen in de mooiste schilderijen, een verweerde paal met daarover klimop die glinstert in de regen alsof de blaadjes geëmailleerd zijn. Het is maar een greep uit de dingen die je kan zien als je stilstaat. Het is bijna als een museum met kunstwerken waar je je aan kan vergapen. En dat komt goed uit, nu de musea dicht zijn. Een boomstronk in de vorm van een dinosaurus of een sculptuur van Henry Moore, je ziet het allemaal in het bos.

Ik zette een aantal van die plaatjes op Facebook en mensen vroegen verbaasd: “Waar is die foto genomen?” En ze waren nog verbaasder als het in een bos was waar ze zelf ook vaker komen. Nooit gezien. Nooit opgemerkt.

Het helpt ook als je dezelfde weg die je gekomen bent eens terugloopt. Dan zie je alles vanuit een ander perspectief, details die je op de heenweg niet opgevallen zijn. Een berkenzwam die uit een boom is gevallen bijvoorbeeld. Dan kan je hem eens van dichtbij bekijken. Of er loopt een kever over het pad, die je nooit zou hebben gezien als je langs een andere weg was teruggegaan. Niets is ooit hetzelfde in het bos.

Toch voel ik mij soms ook opgelaten om zomaar stil te staan, zeker als andere wandelaars aankomen. Dan lijk ik misschien een zonderling, die in het niets staat te staren. Vaak beginnen de anderen met mij mee te kijken, eerst nieuwsgierig, daarna soms met een beetje meewarige blik omdat er volgens hen misschien ‘niks te zien is’. En je moet ook niet overdrijven natuurlijk, ik heb zelf ook mijn bedenkingen als iemand in de vijfde versnelling schiet omdat de ‘Bruinkopdiksnavelmees’ voor het eerst in Nederland is gesignaleerd. Daar zou ik ook niet mijn bed voor uit komen op zondagochtend. Maar voor wie gratis en voor niks een oppepper kan gebruiken is het de moeite waard om oog voor het kleine te krijgen en de natuur op te snuiven. Het schijnt dat de geurmoleculen uit planten en struiken ook daadwerkelijk iets in de hersenen veranderen. Naast de onthaasting, vindt ook een meetbare vergroening plaats van de mens die het bos intrekt en stilstaat.

Dus, het bos in, met een groene bril op en de stappenteller uit. Of, zoals een spreuk luidde op de positieve spreukenscheurkalender die we van onze werkgever kregen: ‘In het bos is er geen wifi, maar je vindt er wel een betere connectie.’
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

L1mburg Centraal: chauffeurs staken voor meer loon, staalindustrie volgt snel

L1mburg Centraal: chauffeurs staken voor meer loon, staalindustrie volgt snel

L1mburg Centraal: zijn MVV en Roda JC klaar voor de derby?

L1mburg Centraal: zijn MVV en Roda JC klaar voor de derby?

Logo 1Limburg

Programma's