Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Klavertje vier

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Klavertje vier

Zaterdag 5 september 2020

De column van Henry de Hoon - Klavertje vier

|
Ze brengen geluk zegt men. Onlangs, tijdens een wandeling had ik ineens weer oog voor klavers vier. Ik vond er in het verleden een heleboel en plakte ze allemaal in een album. En niet alleen van vier – ook vijf, zes en zelfs een paar met zeven blaadjes. Vraag me niet waarom ik er zoveel vond. Omdat ik erop lette denk ik, zo eenvoudig is het. Want er zijn er genoeg. Je moet ze alleen bereid zijn te vinden. De laatste tijd is er geen enkele meer aan de verzameling toegevoegd. Het zal geen toeval zijn dat ik het erg druk heb gehad de laatste jaren, ander werk, ik begon veel te reizen. Dan is je hoofd met allerlei dingen bezig, maar niet met klavers vier.

Nu stond ik tijdens een wandeling ineens stil en zag in de berm een hele toef klaver staan. Als vanouds scanden mijn ogen de patronen, gefixeerd op het getal vier. Soms lijken er vier blaadjes aan te zitten, maar zijn het er toch maar drie, met één blaadje van de volgende plant bedrieglijk ingebed als quasi nummer vier. De kans op een klaver met meer dan drie blaadjes wordt geschat op 0,1%. Dat lijkt weinig, maar er staan ook al gauw honderden klavers in een berm. En als er eenmaal eentje van vier staat, staan er vaak meer. De oorzaak van de mutatie wordt gezocht in milieufactoren of beschadiging van de jonge plant. Het wereldrecord staat op 56 blaadjes aan één enkele stengel. Dan heb je voor de rest van je leven genoeg geluk binnen geharkt, lijkt me. Helaas vertelt het Guinness Book of Records niet hoe het de vinder van die recordklaver is vergaan.

Mensen willen graag overal geluk in zien, of een positieve voorspelling. Een schijnorde in de chaos. We projecteren die wens vaak op de natuur. Een vallende ster, een dier dat ons pad kruist, of een bepaalde plant of bloem. Omdat wij die betekenis er zelf inleggen, verandert die symboliek weleens: de zonnebloem, van oudsher een teken van geluk en levenslust, is sinds de ramp met MH17 ineens symbool van een tragedie. En niet te vergeten de appel. In den beginne niet zo’n geluksbrenger, namelijk de reden dat we uit het paradijs zouden zijn verdreven. Tegenwoordig heet het ‘Eet gezond, eet een appel.’

Als je iemand een bloemetje cadeau wil doen, ook even uitkijken. Een witte orchidee werd lang als symbool van de dood gezien. Niet zo’n geweldige binnenkomer op een verjaardag. De buxus staat voor eeuwigheid. Helaas heeft de buxusmot daar een stokje voor gestoken.

Maar goed, ik stond dus in die berm en ik vond warempel weer een klaver vier. Toen ik geheel in gedachten terug de weg opstapte, werd ik bijna overreden door een auto. Klavers vier brengen geluk, maar je moet wel blijven opletten.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

Op verzeuk op bezeuk: Enzo Kok

Op verzeuk op bezeuk: Enzo Kok

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 3

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 3

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing, vandaag op L1 TV

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing, vandaag op L1 TV

Limbourgeois - 19 juni 2021

Limbourgeois - 19 juni 2021

De Stemming: CDA in nood, koloniaal taalgebruik, De Onmisbaren

De Stemming: CDA in nood, koloniaal taalgebruik, De Onmisbaren

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 6

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 6

Logo 1Limburg

Programma's