Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Het weitje achterom

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Het weitje achterom

Zaterdag 1 mei 2021

De column van Henry de Hoon - Het weitje achterom

Bij de stad zie je ze steeds minder, van die slordige weitjes waarvan niet duidelijk is bij welk huis ze horen.

De meeste nieuwe woningen zijn klein, de grond schaars en als er al een groot huis of villa staat, dan zeker niet met een slordig weitje erachter. Aan de randen van de stad zie je ze wel nog, soms met fruitbomen, een half in elkaar gezakte schuur of omgevallen tuinstoel. Je krijgt de neiging daar even stiekem te vertoeven, omdat het niemandsland lijkt.

Het doet me denken aan de weitjes uit mijn jeugd, waar we appels gingen plukken of boomhutten bouwen. En vuurtje stoken natuurlijk, altijd een vuurtje om iets aan het uiteinde van een stok te kunnen roosteren.

Mijn beste speelkameraadje had een grote tuin, met alleen een kleine siertuin bij het huis, maar daarachter een heerlijke lap grond met fruitbomen waar je kon verdwalen en indiaantje spelen. Steeds weer een nieuw ontwerp boomhut en nooit waren we tevreden over het resultaat.

Het was een schok toen de ouders besloten dat de fruitbomen te oud werden en alles op de schop moest. Een strak geplande tuin met veel coniferen en gras kwam er voor in de plaats. Dat was tegen het einde van de lagere school en toen onze wegen scheidden, nam ik ook afscheid van die tuin.

Achter mijn ouderlijk huis lag ook een weiland. Je kon er vanaf de straat komen, maar ik kon ook even de treinrails achter ons huis oversteken, wat eigenlijk niet mocht, maar wel sneller was. Er stonden ook oude fruitbomen, maar niemand wist van wie de wei eigenlijk was. Toch waren we er meestal alleen. De mix van het vertrouwde, ook beetje geheimzinnige en misschien wel verboden terrein is me bijgebleven. Er werd korte metten mee gemaakt toen er een flat kwam. We hingen als kinderen nog een spandoek op als protest, maar dat had toen ook al geen zin.

En zo gaat het in iedere stad, elke postzegel groen wordt ingevuld. Er is geen niemandsland meer, geen ‘Neverland’ waar kinderen kunnen spelen op een plek waar ze zelf de wetten maken.v
Ik woon nu aan de rand van Heerlen, richting Benzenrade en daar zijn wel nog slordige weitjes, met een hek eromheen, dat wel, maar toch met de charme van iets dat niet aangeharkt is en niet meteen heel mooi. Op een zo’n stukje land staat bijvoorbeeld een ouderwetse caravan, met een bordje ‘Vrijstaat’ erop. Het paste goed in mijn reeks schilderijen rond het thema ‘Achterom’. Er is veel achterom overal, dus ik kan vooruit. Bij één weitje achterom wordt de draad steeds doorgeknipt. Het is een weitje waar een kweepeer staat en andere fruitbomen.

Als het hek toch stuk is, ja, dan sta je erin voordat je er erg in hebt, onder die bomen waar nauwelijks nog fruit aan komt en waar vogels haastig opvliegen omdat ze geen mensen gewend zijn. Even de ogen dicht, en je waant je weer terug in de tijd, op een zomeravond lang geleden, toen je een spel speelde en de tijd vergat.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Elke zondag is er Natuur en Zo op L1 TV, om 18:00, 19:00 en 21:00. De tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

Kwizzele - 14 juni 2021

Kwizzele - 14 juni 2021

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: De zes van Zaerum

Limburg Doc: De zes van Zaerum

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

Logo 1Limburg

Programma's