Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Groen kost poen

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Groen kost poen

Zaterdag 4 juli 2020

De column van Henry de Hoon - Groen kost poen

|
Bij mijn laatste bezoek aan Londen, bezocht ik de plantenkas van het Barbican Centre. Dat is een grote betonblok uit de zestiger jaren, in de zogenaamde brutalist style. Ik denk dat ik het niet hoef te vertalen. Het geheel oogt compromisloos en in de ogen van velen erg lelijk. Toch hebben de architecten geprobeerd de menselijke maat in het oog te houden. Zo zijn de verschillende gebouwen verbonden door autovrije loopbruggen en in de open ruimtes tussen gebouwen zijn een aantal moderne parkjes aangelegd. Op de derde verdieping van het gebouw is een enorme subtropische plantenkas gemaakt. Het is een wonderlijk gezicht als je vanaf de straat al de palmbomen onder de glasconstructie ziet, in een gebouw dat verder onherbergzaam en levenloos schijnt. Je kan niet anders dan onder de indruk zijn als je de immense kas inloopt, die veel groter is dan je zou verwachten. Delen van het gebouw, zoals balkons en muren, zijn in de constructie opgenomen en de planten en bomen groeien overal overheen. Klimplanten hangen van de balkons, bomen groeien tegen pilaren en trappen aan. Het lijkt een beetje op een verloren stad in de jungle, waar de natuur de overhand gekregen heeft. Doordat er verschillende niveaus zijn, ziet het er steeds weer anders uit.

Ik had mijn jas uit voorzorg al uitgedaan, omdat ik verwachtte dat het erg warm zou zijn in de kas. Maar het was helemaal niet warm en ik deed mijn jas op een gegeven moment toch maar weer aan. Terwijl er toch ook cactussen en orchideeën stonden. De meeste planten riepen nostalgische herinneringen op, de bekende kamerplanten uit de top tien van de seventies. Vingerplant, Clivia, Bromelia, Ficus, paardenstaartpalm. Mijn kennis uit Londen en ik riepen vaak tegelijk ‘Die heb ik ook een keer gehad!’. Om daarna toe te geven dat de plant het niet had overleefd.

Maar gaandeweg overviel ons toch het idee dat de kas vergane glorie was. Bomen waren tot aan het dak gegroeid en zochten wanhopig hoe nu verder, lange cactussen waren zelfs als een vreemde slang om verwarmingsbuizen aan het groeien, omdat er geen ruimte meer was rechtdoor te gaan. Dode planten waren blijven staan, dorre bladeren niet opgeruimd. Stekjes stonden morsdood in hun potjes en niemand die de moeite had genomen om in elk geval voor de openstelling de ergste rommel op te ruimen. De kas is namelijk alleen op zondagen toegankelijk voor het publiek. Kortom, de Barbican plantenkas was sterk verwaarloosd en het hele complex had dringend een totale opknapbeurt nodig. Maar dat geld is er kennelijk niet.

Dit roept vragen op of zulke grote groenprojecten in de stad op de lange duur wel haalbaar zijn. Dichterbij, in Maastricht, hebben we nu de groenstrook bovenop de tunnel. Ik neem aan dat er structureel geld is vrijgemaakt voor onderhoud, anders verandert het over een paar jaar in een slordige afvalstortplaats voor hangjongeren. In Heerlen wil men graag een stadsparkje waar het Stadskantoor is gesloopt. Het wil niet echt van de grond komen. Tot nu toe liggen er wat dode boomstronken op haastig ingezaaid gras en staan er wat bankjes. Want een serieus park zou ook een serieus lange termijn budget moeten krijgen. Groen kost poen. Het is uiteindelijk een politieke keuze.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 3

Muziekfabriek XL-Special 2021 - deel 3

Muziekfabriek 2021: Damiën van Elburg

Muziekfabriek 2021: Damiën van Elburg

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 6

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 6

Óngerwaeg en 't leeve in Ell

Óngerwaeg en 't leeve in Ell

AvondGasten Europa: meepraten over toekomst Europa, maar hoe dan?

AvondGasten Europa: meepraten over toekomst Europa, maar hoe dan?

L1mburg Centraal - 22 juni 2021

L1mburg Centraal - 22 juni 2021

Logo 1Limburg

Programma's