Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - En toen hoorden we de vogels weer

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - En toen hoorden we de vogels weer

Zaterdag 2 mei 22020

De column van Henry de Hoon - En toen hoorden we de vogels weer

Daar zit je dan, achter je laptop, thuis te werken. Af en toe wandelt er iemand langs die de hond uitlaat en verder is het stil op straat, heel erg stil. Het koffiezetapparaat pruttelt wat na en dan… hoor je nog iets op de achtergrond.

Nederland in lockdown ontdekt dat er vogels in de tuin zitten. Waar komen die toch vandaan? Ze waren er altijd al natuurlijk, maar nu vallen ze extra op. De vogelbescherming werd platgebeld omdat iedereen wilde weten wat daar in hun tuintje floot. Er werden spoedcursussen om vogels te herkennen online gezet. Ineens was vogel spotten hot.

Ondanks dat de stilte door de lockdown wat unheimisch is, heeft het ook een louterend effect. Ineens is de natuur weer heel dichtbij. Het is niet iets dat in een parallelle wereld bestaat, maar in het hier en nu, en wij zijn weer een heel bescheiden onderdeeltje van het grotere geheel.

De vogels worden minder bang, er komen ook werkelijk meer soorten in de tuin dan voorheen. En ook meer andere dieren vonden hun weg naar de onzichtbaar geworden mensenwereld. De muggen die actief werden na de winter vroegen zich vast hongerig af: waar zijn ze allemaal, die mensen?

Een dorpje in Wales werd onder de voet gelopen door berggeiten, verbaasd over al die lekkere hapjes in de voortuinen. Niemand hoefde meer de heg of het gazon te knippen, want de planten en struiken stonden als een vijf-sterren buffet voor ze klaar.

De stranden in Peru zien voor de verandering niet zwart van de mensen, maar wit van de pelikanen en meeuwen. Een paradijselijke aanblik, van een wereld voordat de mens op aarde verscheen. In de Chileense hoofdstad Santiago liepen poema’s rond, in Barcelona rukten de everzwijnen op tot in het stadscentrum. Treffende voorbeelden die laten zien hoe snel de natuur het overneemt als wij de teugels ook maar even laten vieren. Dat zet aan het denken.

Juist nu blijkt overduidelijk onze invloed op de natuur en het klimaat. De autowegen blijven leeg, de industrie ligt stil en op de satellietbeelden is te zien hoe de atmosfeer ervan opknapt. Dus de smoes dat wij mensen niet de oorzaak van de klimaatverandering zijn, gaat nu niet meer op. Als thuiswerken de norm wordt, zijn we van heel wat files verlost en besparen we geld op aanleg van nieuwe wegen. De luchtvaart voorspelt het einde van het massatoerisme, omdat vluchten blijvend duurder zullen worden door noodzakelijke aanpassingen. Jammer dat daar een pandemie voor nodig was. Want als de taxi naar het vliegveld nog duurder is dan de vlucht zelf, dan is duidelijk dat er iets niet klopt.

Laten we hopen dat ook na de coronacrisis iets blijft hangen van deze kortstondige oprisping van interesse in de natuur. Dat het besef beklijft dat wij er onderdeel van zijn en geen toevallige voorbijgangers, dat onze daden ertoe doen. Misschien, dat het fluiten van de vogels ons daar voortaan nog eens aan herinnert.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

L1mburg Centraal: de Spelen door de lens van George

L1mburg Centraal: de Spelen door de lens van George

L1mburg Centraal: Limburgse hulp in Belgisch rampgebied

L1mburg Centraal: Limburgse hulp in Belgisch rampgebied

L1mburg Centraal: boeren steunen boeren

L1mburg Centraal: boeren steunen boeren

Logo 1Limburg

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

De grote brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee leegstaande panden aan de Plenkertstraat in Valkenburg volledig verwoest. Alleen de gevels staan nog overeind. Vanwege instortingsgevaar worden beide gebouwen zondagochtend gesloopt. Een groot…

Programma's