Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Eilandgevoel

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Eilandgevoel

Zaterdag 7 mei 2022

De column van Henry de Hoon - Eilandgevoel

In de jaren zestig was het een roemrucht eilandje, nu is het een zee van rust. Eel Pie Island in Londen is een eiland midden in de rivier de Theems, net buiten het stadscentrum. Niet veel groter dan drie voetbalvelden, met 120 bewoners, verdeeld over vijftig huisjes, een roeiclub en een paar scheepswerkplaatsen. De Theems is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Maas, een rivier die onder invloed staat van het tij. Twee keer per etmaal komt het water omhoog, over de modderige oevers en ook over Eel Pie Island, dat zijn naam aan de broodjes paling te danken heeft die men er vroeger verkocht.

Begin vorige eeuw was het eiland nog bijna kaal, met alleen een groot hotel in het midden, waar jongelui in het weekend kwamen dansen en spannende afspraakjes hadden. Vooral in de zestiger jaren had het eiland een wilde reputatie. Bands als The Rolling Stones en David Bowie traden er geregeld op. Toen het hotel, onder nogal verdachte omstandigheden, tot de grond toe afbrandde, veranderde het feesteiland langzaamaan in een natuurgebied. De bewoners die er kleine huizen bouwden waren veelal kunstenaars en gepensioneerden die op hun rust waren gesteld. Op het nu jungleachtige eiland vond een rijk scala aan vogels en andere dieren een veilige thuishaven, met name de uiteinden van het eiland, dat officieel natuurreservaat is. En dat alles op nog geen half uurtje van Waterloo station, een van de drukste stations ter wereld.

Er gaat maar één loopbrug naar het eiland vanaf de kade in de wijk Twickenham. Er komen geen auto’s op het eiland en zelfs geen fietsen. Een volkomen onthaast eiland dus, waar mensen voorbereid zijn dat niet ze alles onder controle hebben. Dat eilandgevoel lijkt me heel speciaal, voor sommigen een plek om te ontsnappen aan het moderne stadsleven. Wel moet je altijd rubberlaarzen bij de hand hebben en accepteren dat de natuur jouw dagritme bepaalt. Mensen die het idee niet verdragen dat ze geen auto voor de deur hebben staan, kunnen hier beter niet gaan wonen.

Twee jaar lang was ik niet in Londen en het eiland kreeg een steeds grotere aantrekkingskracht. Afgelopen paasweekeinde ben ik er dan eindelijk geweest. Op een rustige zondagochtend lag het eiland daar te slapen in de zon. De sierlijke loopbrug verhoogt het idee dat je naar een speciale plek gaat. Een lommerrijk pad voert langs huisjes met hier en daar een poortje en een blik op een tuin. Aan het einde van het pad een metalen poort die naar de scheepswerven leidt. Op de deur een groot bord ‘Private, Keep Out’.

Dus ging ik maar op een bankje zitten luisteren naar een roodborstje. Daar zat ik dan, op Paaszondag, op een eiland waar ik twee jaar lang over gelezen en gedroomd had. Er komt een man door de ijzeren poort. Ik vraag of ik echt niet even naar de scheepswerf mag. Hij zegt dat het eigenlijk niet de bedoeling is, maar vooruit, een snelle blik werpen kan wel. Dus ga ik door de zware poort en kijk rond in de verlaten scheepswerf, waar een boot ligt en allerlei materialen, duiven koeren in de nok van het hoge dak. Aan de overkant zie ik de kade en de kerk waar ik een half uur geleden zelf stond. Zo zien de eilandbewoners de wereld.

Als ik terug wandel langs de bonte huisjes, zie ik er één met een bordje te koop.

Later die dag is het water gestegen. Het klotst over de kade, de loopbrug is al bijna niet meer begaanbaar. Dit maken de eilandbewoners dus twee keer per etmaal mee. Een eend zwemt langs een paar fietsen die niet tijdig zijn weggezet. Ik kan het niet laten eens te googelen wat het huisje dat te koop stond moet kosten…. Dit is nog steeds Londen, dus het verbaast me niet dat het omgerekend in euro bijna een miljoen is. Ik geloof dat je beter van een eiland kan dromen dan er echt gaan wonen.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's