Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Een eekhoornbrug te ver

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Een eekhoornbrug te ver

Zaterdag 2 november 2019

De column van Henry de Hoon - Een eekhoornbrug te ver:

|
Ik ben helemaal voor een steuntje in de rug van bedreigde diersoorten of planten. Maar je kan je afvragen of alles wat mensen verzinnen wel zo effectief is.

In Den Haag bewonderde ik het zogenaamde eekhoornviaduct dat over een weg bij het Haagse bos loopt. De constructie ziet er funky en strak uit en heeft een kleine anderhalve ton gekost. Het blijkt alleen geschikt voor eekhoorns, die daar de weg moeten kunnen oversteken. Een das zie ik er inderdaad niet overheen balanceren en een veldmuis raakt de draad kwijt. Maar voor de eekhoorns is het perfect. Er werden zelfs camera’s opgehangen om de eekhoorns te tellen die overstaken. Na een jaar het resultaat: drie. Dat is dus ongeveer een halve ton per eekhoorn. En dan mag je nog hopen dat het niet drie keer dezelfde was.

Je vraagt je af hoe zo’n brug nou tot stand is gekomen en of dat geld niet beter in een effectiever natuurproject kon zijn gestoken. Het lijkt er op dat er veel plannen worden gemaakt zonder dat duidelijk is wat het oplevert. De bedenker van die eekhoornbrug had van te voren kennelijk hoge verwachtingen. Zelfs met advies van deskundigen kunnen er inschattingsfouten worden gemaakt. Er is al veel gezegd over de grote grazers op de Veluwe die te weinig voedsel vinden en geen natuurlijke vijanden hebben. De komst van de wolf wordt niet aangegrepen om de grazers wat in te perken, want dat is zielig. De wolven bijten ook schapen dood. Je kan een elektronisch beveiligd hek om de schapen zetten, maar dat kost tienduizend euro per kraal. Dat klinkt veel, maar afgezet tegen de anderhalve ton voor die drie eekhoorns in Den Haag zou je daar 15 schapenboeren van kunnen beschermen. Het maar wat je wil.

Ik geef toe soms ook inschattingsfouten te maken. Zo vond ik een keer een krekel in de badkamer en zette die netjes buiten. Daarna zocht ik pas op wat voor krekel dat nou geweest kon zijn en oei, het was een huiskrekel, die overleeft het niet beneden tien graden Celsius. Aangezien er nachtvorst was voorspeld dus niet zo’n handige zet. Het valt niet mee het goede te doen.

In een strandpaviljoen in Kijkduin zitten mussen die binnen alles vinden wat ze nodig hebben. De deur gaat in de ochtend open, maar ze nemen niet meer de moeite om naar buiten te gaan. Een nieuwe evolutie, waarvan je je kan afvragen of het de goede kant opgaat. Want het strandpaviljoen zal spoedig worden afgebroken en dan zit er een generatie verwende mussen die nog nooit regen en kou heeft gevoeld omdat ze altijd warm en droog op rekken met afgeprijsde kleding heeft gezeten.

Die mussen hebben er nog zelf voor gekozen. Maar er is zelfs een actiegroep die wilde dieren in de dierentuin alleen nog vegetarisch wil voeren. Nadenken over onze eigen vleesconsumptie is prima, maar leeuwen afschepen met een fruithapje gaat me toch te ver. Kortom: bij ingrijpen in de natuur draait om het vinden van een balans.

Niet alles is kommer en kwel. Goed nieuws is dat er van de faunapassages bij de buitenring in Parkstad gretig gebruik wordt gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat een breed scala aan diersoorten gebruik maakt van de tunnels. Dus niet alleen eekhoorns. En die 3 Haagse eekhoorns… Ach, die hebben een koninklijke behandeling. Zoiets kan je verwachten in Den Haag.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: oldtimer voor je oude dag

L1mburg Centraal: oldtimer voor je oude dag

L1mbo Top 10 van januari 2020

L1mbo Top 10 van januari 2020

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

L1 Cultuurcafé - 18 januari 2020

L1 Cultuurcafé - 18 januari 2020

Kwart ieuw Boètezitting

Kwart ieuw Boètezitting

Buitengewoon: de oehoes bij de ENCI-groeve

Buitengewoon: de oehoes bij de ENCI-groeve

Logo 1Limburg

Programma's