Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Dooie dingen

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Dooie dingen

Zaterdag 5 juni 2021

De column van Henry de Hoon - Dooie dingen

Er is niets zo treurig als een platgereden pad. Ik zag er in het broedseizoen weer een liggen, als een zwarte schaduw van zichzelf, een silhouet van een pad - je moest goed kijken om te zien dat het een diertje was en geen vlek in het asfalt. Hoewel natuurbeschermers er alles aan doen om de beesten veilig naar hun broedvijver te leiden, zijn er altijd weer een paar die de paddentunnel niet gevonden hebben. Toen ik deze pad de dag erna in een regenplas zag dobberen, als een leeggelopen rubberbootje, was de aanblik helemaal triest. Eindelijk water bereikt, maar te laat.

Toch heb ik een zekere fascinatie voor dode dingen. Ik zeg nou wel dingen, het zijn natuurlijk levende wezens geweest, maar zodra ze dood zijn, worden het dingen, die ook heel mooi kunnen zijn in hun tragiek. Of interessant om te bestuderen.

Zo vond ik eens een kattenschedel bij een bankje aan de bosrand. Heel merkwaardig dat alleen het hoofd daar lag. Misschien ooit gegrepen door een vos, later kaal gegeten door mieren. Want dat doen ze, las ik. Het was een indrukwekkende schedel en opmerkelijk zwaar voor een huiskat, dat zou je niet verwachten. Ik legde hem in de struiken, maar steeds als ik er weer langskwam, was ermee gesold. Nog even en ze gingen voetballen met het onfortuinlijke dier. Toen kreeg ik ineens een ingeving dat het misschien aardig was om hem mee naar huis te nemen, goed schoon te maken en op de kast te zetten. Een ‘conversation piece’, zoals de Britten dat noemen. Ik had ooit op internet gelezen dat je zo’n schedel mooi wit kan bleken en in een vitrine zetten. Dan kon hij mooi naast mijn opgezette papegaai staan.

Jammer genoeg had ik geen plastic tasje bij me, maar de capuchon van mijn regenjas bood uitkomst. Daar deed ik de schedel voorzichtig in en knoopte hem met de touwtjes dicht zodat hij er onder weg niet uit kon vallen. Halverwege de terugweg rook ik een onaangenaam luchtje. Ik dacht nog: ’Het zal toch niet…’ Maar nee, het was vast de boer die net mest had uitgereden.

Toen ik thuiskwam bleek al snel dat mijn eerste ingeving de juiste was. De kattenschedel stonk een uur in de wind, ik had het in de buitenlucht alleen niet opgemerkt. Ik wist niet hoe snel ik mijn jas in de wasmachine moest krijgen en de schedel in een emmer met zeepsop, zodat ik hem even niet meer rook. Ik had hem in de tuin kunnen leggen, maar ik wilde niet de kat van de buurvrouw de stuipen op het lijf jagen die altijd zo gezellig op mijn tuinbank komt zitten. Ik zocht op internet nog naar hoe je een schedel netjes schoon kon krijgen, maar de moed zakte me in de schoenen. Toch maar niet. Ik ben toch niet zo van de dooie dingen.

De dag erna deed ik de schedel in een plastic zak en bracht hem terug naar zijn oorspronkelijke rustplaats. Ik legde er een zwerfsteen met een kattengezicht erop geschilderd naast. In gedachten het lied van Queen: ‘All Dead’, ter nagedachtenis aan de overleden kat van de gitarist. Dit was mijn ode aan een zwerfkat.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

L1mburg Centraal: de Spelen door de lens van George

L1mburg Centraal: de Spelen door de lens van George

Logo 1Limburg

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

De grote brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee leegstaande panden aan de Plenkertstraat in Valkenburg volledig verwoest. Alleen de gevels staan nog overeind. Vanwege instortingsgevaar worden beide gebouwen zondagochtend gesloopt. Een groot…

Programma's