Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - De wilde hap

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - De wilde hap

Zaterdag 6 februari 2021

De column van Henry de Hoon - De wilde hap

Google Maps is een leuke manier om wandelgebieden te verkennen. Zo viel mij op dat bij het satellietbeeld van het Imstenraderbos in Heerlen, er wel een erg groot stuk bos was dat ik helemaal niet kende. Terwijl ik toch geregeld wandel in die omgeving. Omdat ik mij niet kon voorstellen dat ik daar nooit eens ingelopen was, ging ik ter plekke kijken. Er bleek een groot hek omheen te staan. Dat hek had ik inderdaad vaker gezien en terecht geconcludeerd dat het om een stukje grond bij het flatcomplex Parc Imstenrade zou horen. Maar dankzij Google Maps had ik nu ontdekt dat het een heel groot stuk bos moest zijn, veel groter dan een groenstrook om een flat, zoals ik altijd dacht.

Dus liep ik om het flatcomplex heen en vond een pad dat naar een gecultiveerd bos leidde, compleet met vijver, trapjes, zitjes, bloemenperkjes en zelfs een Maria-altaar. Een familie was een verjaardag met opa en oma aan het vieren in de buitenlucht, wat natuurlijk een heel goed idee is in de coronatijd. De grootste verrassing vond ik echter dat dit mooie bos daar zo verborgen ligt en ik er al dertig jaar onwetend langsgelopen ben. Het deed me denken aan het Engelse boek The Secret Garden, waar kinderen een vergeten stuk land bij een oud landhuis in een tuin hebben omgetoverd waar niemand iets van weet. Dit was mijn secret garden.

Toen ik thuis weer op Google Maps keek, viel mij nog iets op: er stond een restaurant midden in dat bos, met de welluidende naam De Wilde Hap. Ik was alle paadjes langsgelopen en wist heel zeker dat ik nergens een restaurant had gezien. Je kon op de bijbehorende website van het restaurant klikken en daar trof ik zelfs beoordelingen van klanten aan. Het feit dat er bij openingstijden ’24 uur per dag geopend’ stond, maakte mij wel achterdochtig. Het was een grap. Een niet-bestaand restaurant in het bos waar in werkelijkheid alleen eekhoorntjes van beukennootjes smullen. In dat opzicht dus inderdaad 24 uur per dag geopend. De beoordelingen, die varieerden van ‘een ongedwongen sfeer’ tot ‘goed geventileerd’, waren onderdeel van de grap.

Omdat het kennelijk vrij gemakkelijk is een neprestaurant te beginnen op Google Maps, keek ik nog eens verder. En warempel: schuin tegenover mijn woning was alweer een restaurant dat een luchtkasteel bleek te zijn. Tijd om mijn kennis bij het Meertens Instituut in Amsterdam te raadplegen. Theo Meder verdiept zich in folklore en volksverhalen en hij constateerde na enig onderzoek dat ik een trend op het spoor was. Hij had er zelf nog niet eerder van gehoord. De grappen van de neprestaurants op Google Maps vind je over de hele wereld. Misschien als u eens de plattegrond bij u in de buurt bekijkt, dat er een kroeg bij uw buurman in de schuur blijkt te zitten. Maar voordat u nou het carnavalspak aan doet en in polonaise met de hele familie naar de overkant host, zou ik toch even controleren of het niet om een nepmelding gaat.

Ik kijk voortaan met andere ogen naar het nieuw ontdekte bos. Ik zit heerlijk onder de bomen in De Wilde Hap, het restaurant dat 24 uur open is en luister naar de vogels. Van mij krijgt het 5 sterren.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

L1mburg Centraal: krapte op de arbeidsmarkt

L1mburg Centraal: krapte op de arbeidsmarkt

L1mburg Centraal: seizoenopening openluchttheater in Valkenburg

L1mburg Centraal: seizoenopening openluchttheater in Valkenburg

L1mburg Centraal: de geschiedenis van de gemeentelijk spaarbank

L1mburg Centraal: de geschiedenis van de gemeentelijk spaarbank

L1mburg Centraal: Gigantisch orgel voor Noorse kerk

L1mburg Centraal: Gigantisch orgel voor Noorse kerk

L1mburg Centraal: oefening Korps Nationale Reserve

L1mburg Centraal: oefening Korps Nationale Reserve

L1mburg Centraal: X-triathlon Venray

L1mburg Centraal: X-triathlon Venray

Logo 1Limburg

Grootste partij Heerlen stapt over naar oppositie

Grootste partij Heerlen stapt over naar oppositie

De grootste partij van Heerlen, de Ouderen Partij Heerlen (OPH), kiest voor de oppositie. Formateur Eke Zijlstra heeft zondag dan ook laten weten dat de gesprekken over een nieuwe coalitie zijn stopgezet nu de OPH niet verder wil.

Hoogleraar: 'Gebrekkige aanpak integriteit in Limburg'

Hoogleraar: 'Gebrekkige aanpak integriteit in Limburg'

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert vindt dat er in Limburg een nieuwe aanpak moet komen voor integriteitsschendingen. Dat zegt hij in een reactie op het boek de Vriendenreünie, dat gaat over de Limburgse integriteitsschendingen van de afgelopen jaren.

Programma's