Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Dagboek

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Dagboek

Zaterdag 6 maart 2021.

De column van Henry de Hoon - Dagboek.

|
In deze tijd van het jaar, als de bomen voorzichtig groen worden en de waterplassen tot leven komen, moet ik vaak denken aan vroeger, toen ik met mijn vader ging wandelen bij de Worm in Haanrade. In die omgeving was hij opgegroeid en in het nabijgelegen moeras, met zijn poelen en plassen, had hij salamanders en kikkervisjes gevangen. Wat toen nog toegestaan was.

Ook later bleef de kleine rivier die Nederland van Duitsland scheidt een trekpleister voor natuurliefhebbers. Toch zie ik er nu weinig kinderen meer. Het lijkt wel alsof de tijd van schepnetjes en visjes bekijken in een glazen pot met water voorbij is. Misschien hebben de videogames het definitief gewonnen. Of misschien is Haanrade vergrijst en zijn de gezinnen met kinderen weggetrokken.

Mijn vader heeft een dagboek nagelaten, waarin hij ook over de Worm schrijft en ik mag mij gelukkig prijzen dat ik af en toe nog eens door zijn ogen terug in de tijd kan kijken. Ik geef het woord daarom in de rest van deze column aan mijn vader, in een beschrijving van exact 24 jaar geleden, op een paar dagen na.

Maandag 3 maart 1997

Met Henry een wandeling gemaakt langs de Worm in Haanrade.

Het was bewolkt met af en toe verblindende doorbraken van de zon. De wilgenkatjes stonden in volle bloei en vormden grote, gele boeketten tussen de kale bomen. De paddenpoel was overvol. Sommige bomen stonden tot hun knieën in het water. Nog geen padden.

Langs de oever van het grote meer zaten hier en daar mannen te vissen. Henry ontdekte een vrij zeldzame tolpaddenstoel. We lazen de mededeling van hengelsportvereniging ‘Het Dobbertje’ en zochten naar de gebruikelijke spelfouten. Dit keer was het er maar één.

Onder aan de dijk van de vijver stond een driftig uitlopend heestertje met paarse blaadjes, dat we niet kenden. Het had niets van de winter geleden en stond er fris en jeugdig bij.

Er stond zelfs een man in de Worm te vissen. Ik begreep niet wat hij dacht te vangen in de door de Duitse industrie sterk vervuilde rivier. Henry veronderstelde dat hij misschien helemaal niet verwachtte iets te vangen en op deze zondagmiddag alleen zijn familie ontvlucht was. De stilte in deze omgeving bedrukte hem waarschijnlijk, want naast hem stond een draagbare radio te spelen.

Het is een interessant rivierengebied. De hoofdstroom golft gestaag voort, langs de kanten afgekalfde oevers, ondiepe plassen, eilandjes met twee, drie bomen, kiezelbanken en smalle zandplaten. Veel wilgenbomen, sommige omgevallen, andere scheef leunend op een buurboom. Uitbottende braamstruiken, moerasspirea, waarvan de helderrode knoppen zich tussen de verdorde stengels van verleden jaar boven het gras uitwerken. Gele klompjes Klein Hoefblad. Wilde clematis met pluizen van het afgelopen seizoen nog aan de warrige stengels.

Een grote vogel stak het water over. We vingen er maar een glimp van op. Een reiger misschien? Een paar jaar geleden zagen we hier een ijsvogel.

De lucht begon te betrekken. We keerden om en besloten in de zomer terug te komen.

Op de kiezelbanken in de rivier speelden een jongen en een meisje van een jaar of tien. Ze sprongen over plassen en geulen en hadden veel plezier. Ik herkende mijzelf in deze kinderen.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

L1mburg Centraal: chauffeurs staken voor meer loon, staalindustrie volgt snel

L1mburg Centraal: chauffeurs staken voor meer loon, staalindustrie volgt snel

L1mburg Centraal: zijn MVV en Roda JC klaar voor de derby?

L1mburg Centraal: zijn MVV en Roda JC klaar voor de derby?

Logo 1Limburg

Programma's