Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Buigen of barsten

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Buigen of barsten

Zaterdag 2 januari 2021

De column van Henry de Hoon - Buigen of barsten

Ieder jaar vraag ik me af of het misschien het laatste jaar is voor mijn abrikozenboom. Een paar jaar geleden dacht ik al dat hij bij de eerste de beste storm zou omwaaien, omdat hij een virusinfectie leek te hebben en er al een zwam aan de voet van de boom zat. Maar na een goede snoeibeurt leek hij op te knappen en hij doorstond alle stormen. Afgelopen seizoen zag ik ineens enorme scheuren in de bast, over de volle lengte van een aantal dikke takken aan de basis. De bast liet los van de boom en ik kreeg het idee dat dit toch echt het begin van het einde moest zijn. Maar hij bloeit nog steeds en geeft nog steeds abrikozen.

Gelukkig kon de tuinexpert van dit programma, Cyril Lendfers, mij geruststellen: dit is wat veel fruitbomen doen om te overleven. Bij sterke windvlagen buigen ze mee en laten hun bast nog liever barsten, dan een tak te verliezen. De vaten voor vocht en voedsel blijven intact en de openingen die ontstaan, gaan niet rotten. Het gezegde buigen of basten gaat in zoverre niet op, dat een oudere boom zowel buigt als barst. Dit in tegenstelling tot jonge boompjes die deze flexibiliteit nog niet hebben en als luciferstokjes kunnen doorbreken of omwaaien.

Soms zijn bomen net mensen. Ze zijn weerbarstig, klampen zich vast aan de rand van een afgrond, of waaien met alle winden mee. Littekens laten sporen achter, maar diepgewortelde bomen gaan niet ten onder.

Wij hebben iets met bomen, en daarom wordt er ieder jaar een ‘Boom van het Jaar’ uitgeroepen. De wedstrijd krijgt een enorme respons, omdat veel mensen één bepaalde boom in hun hart gesloten hebben. Het is natuurlijk subjectief en tamelijk willekeurig, om uit al die bomen één enkel exemplaar te kiezen. Je ziet in de beargumentering ook vaak dat mensen ‘hun’ boom menselijke eigenschappen toedichten. Zoals de ‘Kranige vlierboom van Griltjeplak, op Terschelling’. Hij ziet er niet uit, maar mensen houden van zijn weerbarstige vorm, die alle wind en stormen heeft doorstaan. Om nog niet te spreken van ‘De Boom die alles zag’, bij de Bijlmer, op de plek van de ramp. Soms hebben mensen juist een mooie herinnering aan een boom. Ik zag laatst een boom met ‘Elly’ erin gesneden. Voor iemand zal die boom een speciaal aandenken zijn, aan een eerste kus misschien. Maar ook als de relatie intussen uit is, Elly staat voorgoed in het bos. Net als op het internet gaat zo’n tekst nooit meer weg, tenzij de boom omwaait.

De verkiezing heeft ook iets chauvinistisch. Een krantenkop: ‘Boom van het Jaar staat deze keer wéér niet in Utrecht’. Nee dan Etten-Leur: zij kunnen opgelucht ademhalen, hun boom staat nummer één. Voor even. Gelukkig volgend jaar weer een kans. Welke boom zou u kiezen? En vooral, waarom net die? Voor mij zou het mijn abrikozenboom zijn, die ik vijfentwintig jaar geleden in mijn tuin plantte. Elke ochtend denk ik: we zijn er nog.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1. Meer Natuur en zo op L1.nl/NatuurenZo

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

Logo 1Limburg

Programma's