Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Bach en bijen

Natuur en Zo: Column Henry de Hoon - Bach en bijen

Zaterdag 1 februari 2020

De column van Henry de Hoon - Bach en bijen

|
Toen ik een keer op de Chelsea Flower Show in Londen was, hoorde ik een vrouw tegen een vriendin zeggen: ’Je gaat toch eigenlijk pas van rozen houden als je op leeftijd bent.’

Dat vond ik een vreemde vaststelling. Een belediging ook wel, voor de roos dan. Die doet alles om aantrekkelijk te zijn, geuren, mooie kleuren. Dat lijkt me niet aan leeftijd gebonden. Wat deze Britse dame bedoelde, denk ik, is dat het gebruik van rozen in de tuin soms een wat oubollige uitstraling heeft en dat daardoor jongeren er niet zoveel mee hebben.

Het valt ook wel op dat er weinig jonge mensen op tuinshows rondlopen en het zou me niet verbazen dat de gemiddelde luisteraar van Natuur en Zo ook niet heel piepjong meer is.

Natuur heeft in zijn algemeenheid een imagoprobleem bij jongeren. Afgezien van jonge schoolkinderen die door de meester of juf met een spannend avontuur of spel in het bos worden meegenomen, vinden de meeste jongeren de natuur maar duf en saai. Je kan het ze niet helemaal kwalijk nemen, want ze zijn met hele andere dingen bezig. Zo stonden er een keer een stuk of vijf jongeren onder een spectaculair bloeiende Japanse kers, allemaal op hun mobiele telefoon te kijken. Je zou bijna zeggen: kijk eens naar boven sukkels, het duurt maar zo kort! Maar daar zouden ze denk ik alleen hun schouders over ophalen.

Later, als ze twintigers worden zijn ze vooral met studeren en een job bezig en even later misschien een gezin. En dan zo heel langzaam sluipt de natuur binnen. Een eigen huisje, een eigen tuintje en ineens is daar die roos uit de jeugd terug.

Het verschil in focus valt me vooral op als ik samen met studenten van het Vista College uit de bus stap in de ochtend. Ik kijk naar een stel jonge waterhoentjes die met hun moeder over de stoep rennen naar het water, of naar eenden die in V-vorm overvliegen, maar de studenten vóór mij kijken op hun telefoon om nog gauw een app in te tikken of ze kijken een leerling met een toffe nieuwe brommer na. ‘Tof’ is trouwens ook allang geen modewoord meer, dus ik ben kennelijk oud genoeg om rozen mooi te vinden.

Sommige dingen veranderen wel als je ouder wordt. Zo had ik vroeger niks met bijen. Pas de laatste jaren heb ik ineens een onverklaarbare fascinatie voor de beestjes. Ik zag de bijen in het natuurhistorisch museum in Maastricht, waar ze heel onverwacht opdoken in een kast die je kon opentrekken. Ik had geen levende bijen verwacht en ineens krioelden ze voor mijn ogen rond achter een glazen plaat. Door een opening in de muur konden ze naar buiten vliegen. Vooral de wetmatige manier waarop ze hun nesten beheren raakt me nu, terwijl ik daar vroeger geen oog voor had.

Misschien dat ik daarom ook Bach meer ben gaan waarderen naarmate ik ouder werd. De wetmatigheid van zijn muziek ervaarde ik vroeger als saai en eentonig, maar vind ik nu van een ongelofelijk schoonheid, de stem van het heelal. Bach en bijen, die begrijp je pas echt met een beetje levenservaring. Maar rozen? Nee, die zijn heel gemakkelijk. Die snap je meteen.
Henry de Hoon

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio bij presentator Robert Janssen, reportages over het buitenleven door Bas van der Zwaan, het weekendweer met Thijs Zeelen en natuurlijk nuttige tuintips. 

Verder is er ook Natuur en Zo, op L1 TV. Die tv-serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Limburgs Landschap / Stichting Robur

Je kunt ons natuurlijk benaderen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.nl. Meer Natuur en Zo op L1.nl/NatuurenZo

L1mburg Centraal: inloopspreekuur voor vragen en hulp na watersnood

L1mburg Centraal: inloopspreekuur voor vragen en hulp na watersnood

Pride Week: zo vertelde Alexander zijn moeder over zijn geaardheid

Pride Week: zo vertelde Alexander zijn moeder over zijn geaardheid

Tot en met maandag perioden met buien

Tot en met maandag perioden met buien

Lotar Olias in Wunderbar

Lotar Olias in Wunderbar

Hithappen: wereldsterren komen thuis in Maastricht

Hithappen: wereldsterren komen thuis in Maastricht

70 jaar WMC - aflevering 4

70 jaar WMC - aflevering 4

Logo 1Limburg

Programma's