Nach van 't Limburgse Leed: prijzen voor Thei & Marij en Marleen Rutten

Nach van 't Limburgse Leed: prijzen voor Thei & Marij en Marleen Rutten

Marleen Rutten uit Hunsel heeft zaterdag 17 september de Jo Erens Priès gewonnen. In Domani in Venlo werd dit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed bekendgemaakt door oud LVK-winnaars Thei & Marij, de winnaars van de Veldeke Oeuvre Pries. De andere genomineerden waren Baroesjko (Sittard), Theater van ’t Laeve (Venlo), Dwayne Horbag (Gulpen), De Toddezèk & Margo Verbeek (Grubbenvorst) en Julia (Venlo). Marleen kon op het moment van de bekendmaking niet aanwezig zijn: ze kreeg de Jo Erens Priès later op de avond uitgereikt tijdens haar Nach-optreden in café De Galerie. Na het moment van het uitroepen in Domani werd Marleen bij de cd-presentatie van Spik & Span telefonisch verrast met het goede nieuws.

De organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed complimenteert alle genomineerden. Interim-voorzitter Neal van den Eertwegh: ‘Er is op muzikaal gebied in Limburg ontzettend veel moois gebeurd afgelopen jaar. Kijk maar naar de genomineerden: ze hebben stuk voor stuk fantastische dingen gedaan. Dat er zoveel dialectmuziek wordt gemaakt juichen we vanzelfsprekend zeer toe. Het is een goed jaar geweest voor de Limburgse muziek.’ De keuze viel uiteindelijk op Marleen Rutten. De carrière van de uit Hunsel afkomstige zangeres zit behoorlijk in de lift. Ze heeft meer en meer haar plekje weten te veroveren in de Limburgse muziekwereld en is inmiddels een gevestigde naam met een alsmaar groeiende achterban.

Het bestuur van de Nach looft de wijze waarop Marleen op het podium staat: met haar enthousiasme en vocale capaciteiten weet ze overal het publiek mee te krijgen. De zangeres bracht afgelopen jaar het goed ontvangen album Lache Duit Dich Laeve uit, een cd vol met positieve, vrolijke liedjes. De organisatie van de Nach benadrukt dat het erg knap is hoe snel Marleen is uitgegroeid tot een erg populaire artiest. Ze bewijst van alle markten thuis te zijn: Marleen Rutten stond meerdere keren in de LVK-finale, maar kan ook met heel ander soort repertoire prima uit de voeten. Neal van den Eertwegh: ‘Als Nach weten we hoe lastig het vaak is om je naam op te bouwen. De carrière van Marleen is als een komeet gegaan. Overal waar ze komt krijgt ze mensen mee. Dan heb je het entertainen echt in het bloed.

Opvallend is dat Marleen Rutten, na Maud Wilms in 2008, pas de tweede vrouw is die de prijs wint. Neal: ‘Natuurlijk is het geen argument of iemand man of vrouw is, maar Marleen zal met haar manier van optreden wel een generatie jonge vrouwen stimuleren iets soortgelijks te doen. Ze bewijst dat haar formule werkt. Zo is ze een voorbeeld voor anderen. En dát is wel weer een argument. We hopen dat Marleen de komende tijd nog veel mooie muzikale dingen gaat doen en begroeten haar heel graag nog vaak op de Nach van ’t Limburgse Leed.

Op het moment van de uitreiking van de Jo Erens Priès trad Marleen Rutten op in Susteren, bij de cd-presentatie van Spik & Span, tweevoudig LVK-winnaar. Om die reden werd er ‘een lijntje gelegd’ met Susteren. Op het moment dat in Venlo bekend was geworden dat Marleen de Jo Erens Priès had gewonnen belde presentator Ruud Stikkelbroeck met L1-presentator Henk Hover, die de Spik & Span-avond aan elkaar praatte. Via hem hoorde Marleen het heugelijke nieuws. Ze ontving in Susteren de bij de prijs horende oorkonde en een bos bloemen, later op de avond kreeg ze in Venlo alsnog de Jo Erens Priès. Thei & Marij uit Tegelen, die de Veldeke Oeuvre Pries wonnen, verrichtten de uitreiking in een vol café De Galerie, de plek waar Marleen een Nach van ’t Limburgse Leed-optreden had.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1 Concert: Carboon XL live

L1 Concert: Carboon XL live

’t Lèste Waord: Fer Kousen

’t Lèste Waord: Fer Kousen

Zondag wind en (mot)regen, later buien en vrij zonnig

Zondag wind en (mot)regen, later buien en vrij zonnig

Plat-eweg - 4 juli 2020

Plat-eweg - 4 juli 2020

L1mbo Top 10 van juli 2020

L1mbo Top 10 van juli 2020

De veer seizoene centraal in Platbook 23

De veer seizoene centraal in Platbook 23

Logo 1Limburg

Programma's