Misbruikte Mannen in Limburg Doc

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
In de documentaire Misbruikte Mannen vertelt een groep slachtoffers van seksueel misbruik voor het eerst openhartig over wat hun door leden van de Broeders van Maastricht is aangedaan.
L1 zendt deze NTR-documentaire uit in de serie Limburg Doc op zaterdag 18 april om 18:00 uur en zondag 19 april om 13:00 en 15:00 uur,
Na meer dan vijftig jaar doorbreken de mannen hun zwijgen. Gezamenlijk zijn ze begonnen aan een ingewikkelde strijd voor genoegdoening. Regisseur Doret van der Sloot volgde vier jaar lang dit proces met haar camera.
In hun strijd om erkenning komen pijnlijke details op tafel: "Als ik eenmaal in de donkere kast zat, pakte de broeder me stevig vast en duwde hij me tegen de muur. Hij verkrachtte me. Die ene keer dat ik me verzette, greep hij me bij de keel en dreigde me te wurgen. De angst die zich van mij meester maakte zit nog steeds in mijn lichaam, na 50 jaar." In Misbruikte Mannen zoeken de slachtoffers allemaal naar een manier om het leed draaglijk te maken.

Trauma’s

Het waren vrijwel allemaal weerloze jongetjes van 7, 8 en 9 jaar. Vijftig jaar later spreken ze over de gevolgen van hun trauma's: claustrofobie, mislukte huwelijken, vliegangst en een altijd aanwezig gevoel van waardeloosheid. Gezamenlijk hebben ze zich bij de Broeders van Maastricht gemeld voor erkenning, vergelding en financiële compensatie.
In emotionele gesprekken doen ze uit de doeken hoe de daders gebruik maakten van de hobby’s van de kinderen om hen op onbewaakte momenten te isoleren. De documentaire bevat intieme omschrijvingen van wat heeft plaatsgevonden in schimmige kamertjes en op donkere plaatsen van katholieke internaten. Hoe kon dit alles onopgemerkt blijven? En wat was de rol van de ouders?
Regisseur Doret van der Sloot: "Mannen zijn niet snel geneigd hulp te zoeken. Daarom wilde ik deze zoektocht naar erkenning vastleggen. Ik wil ook graag laten zien dat het misbruik niet alleen een enorme impact heeft op het leven van de slachtoffers, maar ook op dat van hun partners.
Foto: NTR
Terugkijken van de documentaire kan hier:
- Uitzending Gemist/NTR

Limburg Doc

L1 TV zendt Limburg Doc uit op zaterdag om 18:00 uur en zondag om 13:00 en 15:00 uur.
Meer documentaires uit de serie Limburg Doc vindt u op www.L1.nl/limburgdoc