Mieëldere viert 7x11 jaar CV de Vöskes

Mieëldere viert 7x11 jaar CV de Vöskes

Carnavalsvereniging de Vöskes uit Meerlo viert dit seizoen 2023/2024 haar 7x11-jarig jubileum. De club is officieel opgericht in 1947.

Het eerste bestuur werd gevormd door leden van de ruiterclub, de voetbalclub en de fanfare. De eerste Meerlose Prins werd benoemd tijdens het koffiedrinken en eieren eten bij Hoekse Hannes. Egbert Geurts kreeg een theemuts op zijn hoofd gezet en het tafellaken omgeknoopt en hiermee was de eerste Meerlose Prins Egbert I een feit. De eerste carnavalsactiviteit werd opgetekend in 1948. Volgens de overlevering vond deze plaats in zaal Speyken (’t Brugeind). De avond werd geopend door Prins Egbert I. Muzikaal werd deze ondersteund door een paar jongens van de fanfare. Ook burgemeester Baron de Weichs de Wenne was die avond aanwezig.

Meerlo is met haar 77-jarig bestaan één van de oudste carnavalsverenigingen van de huidige gemeente Horst aan de Maas en omliggende dorpen. Voor de oorlog en kort daarna werd carnaval vooral gevierd in de stad, maar op de dorpen ontstond ook behoefte om carnaval te vieren. Aan die behoefte werd 77 jaar geleden inhoud gegeven door de toenmalige bevolking.

De naam “de Vöskes” is eigenlijk een scheldnaam van heel vroeger. Het was toen de gewoonste zaak van de wereld, dat mensen uit andere dorpen werden benoemd met hun scheldnaam. Dat schelden is in de loop van de jaren gelukkig minder geworden, maar de scheldnamen zijn gebleven. In heel veel dorpen hebben de carnavalsverenigingen de scheldnaam aangenomen als hun naam.

De mensen van Tienray, Swolgen, Blitterswijck, Oirlo, Wanssum en Venray scholden die van Meerlo vroeger uit als “Vös”. Thei van de Voort uit Tienray heeft het allemaal een keer uitgezocht hoe wij aan onze naam zijn gekomen. Volgens Thei was het zo dat de mensen van de omliggende dorpen de inwoners uit Meerlo zagen als slimme, en soms ook sluwe mensen. 

Jubileumweekend

CV de Vöskes viert haar 77-jarig bestaan met een 3-daags jubileumweekend van vrijdag 24 november tot en met zondag 26 november 2023. De feestlocatie is de loods bij Maatschap Cornelissen in de Veestraat. 

Op vrijdag 24 november verwelkomt CV de Vöskes de jeugd in een open (jeugd)avond. Aanvang is 19:00 uur en de festiviteiten eindigen om middernacht. De muzikale ondersteuning is in handen van DJ Jelle en verder treden Bjorn en Mieke later op de avond op. 

Op zaterdag 25 november verwelkomt de vereniging alle carnavalsverenigingen uit de gemeente Horst aan de Maas. Artiesten die avond zijn Sjloetingstied en Joekskapel Krom dur d’n Bocht. De feestavond begint om 20:00 uur en eindigt om 1:00 uur. 

Op zondag 26 november staat in het teken van de reünie van de leden en oud-leden. Om 10:00 uur beginnen we de dag met een Heilige Mis. Aansluitend vindt de brunch plaats voor genodigden. Voor de brunch zijn speciaal alle oud-hoogwaardigheidsbekleders van CV de Vöskes (Oud Prinsen, Oud Boerenbruidsparen) genodigd. Om 13:30 uur start de feestmiddag. Optredende artiesten zijn Richtig Spiet en joekskapel Ald Iëzer uit Horst. Voor die middag/avond zijn de verenigingen uit de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum speciaal genodigd. Ook enkele andere verenigingen uit omliggende dorpen hebben toegezegd om te komen. De feestavond duurt tot 22:30 uur.

Alle dagen zijn entreevrij.

In het jubileumweekend gaan Prins Tim I en zijn prinses Marieke voorop met hun spreuk “Hop Hop Hop Gas d’r op!”. Zijn vormen hiermee het jubileumprinsenpaar. Bij de jeugd – de Vossekeutels en Vossekeutelinnekes – gaan Rafke Wijnhoven (Jeugdprinses) en Rens Wijnhoven als Jeugdprins voorop. Zij worden hierin bijgestaan door hun jeugdadjudant Jilt Coenders.

Voor meer informatie kijk op onze nieuwe website: www.cvdevoskes.nl of kijk en volg onze pagina’s op de socials Facebook en Instagram.

L11 Alaaf

Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl en op L11 Alaaf Facebook.

Luister non-stop naar de leukste vastelaovesliedjes via L11AlaafRadio.nl.

Volg de bekendmaking van de 60 halvefinalisten van het LVK bij L1

Volg de bekendmaking van de 60 halvefinalisten van het LVK bij L1

't Vastelaovesmonumentenelftal 2024 - Susteren

't Vastelaovesmonumentenelftal 2024 - Susteren

De Medammecour on Tour komt er weer aan

De Medammecour on Tour komt er weer aan

Orde van ’t Kammeräödje 2024 voor Irene Kunnen-Weerts

Orde van ’t Kammeräödje 2024 voor Irene Kunnen-Weerts

Wir sind Spitze met 'Schutzengel' in grote Duitse tv-show

Wir sind Spitze met 'Schutzengel' in grote Duitse tv-show

Theo Bovens heeft Orde van de Gulden Humor ontvangen

Theo Bovens heeft Orde van de Gulden Humor ontvangen