MGL-directeur: overname door Concentra in gevaar

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
MGL-directeur Loek Radix hoopt op een herkansing voor de garantstelling van 10 miljoen voor de overname van de Limburgse kranten door het Belgische Concentra.
Dat zei hij vrijdagavond in het programma AvondGasten. Hij vreest dat zonder die garantstelling de overname van MGL door de Belgisch uitgeverij niet doorgaat. Bij MGL heerst grote teleurstelling over het besluit van het Limburgs Parlement.
Vrijdag bleek dat een meerderheid tegen de garantstelling is. Radix heeft niet het gevoel dat het laatste woord daarover is gesproken. Hij hoopt dat gedeputeerde Ger Koopmans een nieuw plan indient om de kranten te steunen, waarmee het Limburgs Parlement wel akkoord gaat.

'Meer lobbyen'

Radix geeft toe dat er meer gelobbyd had moeten worden. "Er waren goede argumenten om de partijen mee te krijgen."
Hij benadrukt dat de gevraagde steun geen subsidie is en juist commercieel interessant kan zijn. Voor de onafhankelijkheid van de kranten hoeft in dat geval niet te worden gevreesd, zegt Radix. "Banken financieren in eerste instantie de overname, daarachter staat de provincie. Er zal niemand durven beweren dat de kranten de spreekbuis zijn van de banken."

Urgent probleem

Wachten totdat de provincie een compleet mediabeleid heeft ontwikkeld, zoals sommige partijen willen, is volgens Radix  niet aan de orde. "Dat zou misschien het mooiste zijn, maar de vraag speelt nú en is urgent." Volgens Radix is uitstel van het besluit in de praktijk een besluit om de Limburgse kranten bij Mecom te houden.

Onzekere toekomst

De garantie is van belang voor Concentra om financiering bij banken rond te krijgen. Zonder die steun is het maar de vraag of dat lukt. Volgens Radix staan banken in deze tijd niet te springen om de overname te financieren.